Autotehdas käynnistää uudet rekrytoinnit

0
Valmet Automotiven suurin linja on kokoonpano, siellä työskentelee kolme kertaa enemmän väkeä kuin tehtaan muilla osastoilla.

Valmet Automotiven tuotantohenkilöstössä on käytännössä täysi työllisyys lokakuun alusta alkaen. Lomautetut on kutsuttu takaisin töihin ja tuotantomäärien kasvu osoittaa sen, että tarvetta olisi myös uusille työntekijöille. Tehtaalla tehdään nyt sekä kolmea Mercedes-Benzin lataushybridiautoa että perinteisiä polttomoottoriautoja.

– Tilanteet muuttuvat autoteollisuudessa melko nopeasti. Meille tuli viime viikon maanantaina takaisin töihin noin 600 lomautettua. Tehdas alkoi pyöriä kolmessa vuorossa, Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo kertoo.

Autotehtaalla on jo totuttu siihen, että syksyisin moni työntekijä ilmoittaa jatkavansa opiskeluja ja vaihtavansa samalla kotipaikkakuntaansa. Tällä hetkellä tehtaalta on opintovapaalla noin 200 henkeä. Osa työntekijöistä on matkustanut kotimaahansa ja ilmoittanut tehtaalle, etteivät palaa enää takaisin Suomeen.

– Koko aiemmin lomautettujen tuotantotyöntekijöiden vahvuus palautuu meille takaisin syyskuun aikana ja näyttäisi siltä, että loka–joulukuuksi tarvitsemme 50–100 henkilöä lisää. Meillä on nyt kolme täyttä viikkoa aikaa siihen, kun ensimmäiset uudet työntekijät aloittaisivat tehtaalle koulutettuna, Salo toteaa.

Tuotantotyöntekijöiden täystyöllisyys tuli tehtaalle jopa ennakoitua nopeammin, joten uudet rekrytoinnit käynnistyvät pikavauhtia. Uusia työntekijöitä ei haeta mihinkään tiettyyn tehtävään, vaan henkilökuntaa tarvitaan nousseiden tuotantovolyymien kattamiseen.

– Sumuisuus ja epävarmuus eivät ole maailmassa poistuneet mihinkään, joten emme osaa tai halua spekuloida ensi vuotta. Ensi vuoden näkymät ovat asiakkaidemme käsissä, joten haemme määräaikaisia työntekijöitä ja toivomme tietenkin, että työsuhteet muuttuvat pysyviksi. Sitä on kuitenkin mahdotonta luvata vielä tässä vaiheessa vuotta, Salo lisää.

Salo toteaa, että mahdollisuus loppuvuoden määräaikaiseen työsuhteeseen voi tässä vaiheessa olla monelle myös mieleinen ratkaisu.

– Varsinais-Suomen alueella on aika paljon lomautettuja tällä hetkellä, joten monen suunnitelmiin voi sopiakin lyhytaikainen määräaikaisuus autotehtaalla. Helpointa olisi, jos työntekijä löytyisi omasta maakunnasta tai Satakunnasta, Salo pohtii.

Salo toivoo, että uudet työntekijät löytyisivät lähialueelta, koska parin viikon aikaikkuna on melko lyhyt aika esimerkiksi asunnon järjestämiseen uudelta paikkakunnalta.

– Otamme tietenkin työntekijöitä vastaan ympäri Suomen. Tällä kertaa emme käynnistä massiivisia rekrykampanjoita. Ennätyksiä rekrytoinnissa on tehtaalla tehty jo aiemmin, joten pystymme kouluttamaan uudetkin työntekijät parissa viikossa, Salo lisää.

Ylivoimaisesti suurin osasto autotehtaalla on kokoonpano. Siellä on noin kolme kertaa enemmän työntekijöitä kuin muilla osastoilla, joten todennäköisesti suurin osa uusista rekrytoinneista tulee työskentelemään kokoonpanossa.

– Tällä hetkellä tehtaalla työskentelee vajaat 3 500 henkilöä, joista tuotannossa 2 800, Salo selventää.

Autotehtaan henkilöstöhallinnosta on kuluvan vuoden aikana kontaktoitu myös paljon sellaisia, jotka olivat tehtaalla alkuvuoden aikana töissä ja osa heistä haluaisi tulla takaisin.

– Nopeuttaisi kouluttamista, jos työntekijä olisi ollut meillä aikaisemminkin, mutta kokemattomuuskaan ei ole ongelma, Salo toteaa.

Autotehdas lomautti kesäkuussa 970 työntekijää ja 98 toimihenkilöä. Nyt heistä on kutsuttu liki kaikki takaisin töihin. Lomautettuna on enää 15 toimihenkilöä.

– Lomautettujen määrä on kuitenkin pienentynyt koko ajan ja pienentyy vielä lisää loppuvuoden aikana, Salo lisää.