Autotehtaan merkitys Suomen taloudelle lasketaan sadoissa miljoonissa

0
Valmet Automotiven Salon akkutehtaan toiminta käynnistyi viime vuonna ja lähivuosina tehtaalle on tarkoitus palkat noin paristaa uutta työntekijää. Yhtiöllä on myös pienimuotoista akkuvalmistusta Uudessakaupungissa.

Valmet Automotiven toiminnasta jäi yhtiön julkaisemien laskelmien mukaan viime vuonna Suomen kansantalouteen lisäarvona yli 200 miljoonaa euroa. Näin yhtiö osallistuu suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen muutoinkin kuin tarjoamalla työpaikkoja ja kehittämällä maan teknologista osaamista.

Konsernin yli 650 miljoonan euron vuosiliikevaihdosta noin 80 prosenttia syntyi Suomen toiminnoista. Liikevaihdosta palkkoihin käytettiin 197 miljoonaa euroa ja henkilösivukuluihin 39 miljoonaa euroa. Tilikauden liikevoitto oli 18,1 miljoonaa euroa ja verot 10 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi Valmet Automotive on Suomen 35. suurin työllistäjä, ja Uudenkaupungin autotehdas Suomen suurin teollinen työpaikka henkilöstön määrällä mitattuna, Yrityksen työllistävä vaikutus on kuitenkin paljon tätä laajempaa. Teknologiateollisuuden julkaiseman tutkimuksen mukaan yksi vientiteollisuudessa työskentelevä henkilö työllistää 1,3 henkilöä esimerkiksi palveluissa. Kun Valmet Automotive työllisti viime vuonna Suomessa keskimäärin 3617 henkilöä, liittyy peräti noin 8300 suomalaisen työpaikka Valmet Automotiven toimintaan.

– Onnistuneiden omien rekrytointien lisäksi Valmet Automotivella on laaja työllistämisvaikutus muualla yhteiskunnassa. Moni suomalainen on saanut Valmet Automotiven ansiosta työpaikan tuotantoketjuun kuuluvassa yrityksessä, palvelualalla tai julkisella sektorilla. Korkea työllisyysaste on elinehto suomalaisen hyvinvoinnin perustana, ja siksi onkin tärkeää, että kotimaiset ja kansainväliset teknologiateollisuuden toimijat haluavat investoida Suomeen myös jatkossa, kommentoi tilannetta Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle .

Osaamisellaan Valmet Automotive on tehnyt henkilöautoista yhden Suomen tärkeimmistä vientituotteista, jonka viennin arvo oli lähes 2,9 miljardia euroa vuonna 2019.

Autotehdas on koronan huhtikuussa aiheuttaman tuotantokatkoksen jälkeen palannut nopeasti kasvu-uralle. Kaikki lomautetut autonrakentajat palaavat töihin syyskuun aikana, ja samalla on käynnistetty 50-100 uuden autonrakentajan rekrytointi. Salon akkutehtaalla suunnitellaan lähivuosina jopa henkilöstömäärän tuplaamista.