Elokuu toi hyviä merkkejä Uudenkaupungin lomautustilanteeseen, mutta koko maakunnassa käänne huonompaan on jo ilmassa

0
Vakka-Suomessa avoimia työpaikkoja oli elokuussa 60 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Koko maakunnassa avoimien työpaikkojen määrä laski noin 30 prosenttia. Kuva: Ari-Matti Ruuska.

Lomautettujen määrä laski vielä elokuussa Varsinais-Suomessa, mutta tilanne on kääntymässä. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) syyskuun alussa julkaisemista tiedoissa lomautusmäärät kääntyivät jo uudelleen nousuun koko Suomessa. Syyskuussa on tullut myös runsaasti isoja yt-ilmoituksia eri puolilta Suomea.

Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä on ollut näihin päiviin asti laskussa, kertoo työmarkkina-analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

– Merkkejä käänteestä kuitenkin on ilmassa: lasku on kokoaikaisesti lomautettujen kohdalla hidastumassa ja lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä (nyt noin 1 700) on kasvanut vajaalla sadalla henkilöllä syyskuun aikana, kertoo Pusila.

Kokoaikaisesti lomautettuja on nyt Varsinais-Suomessa 5 800, kun huippuluvut vapun aikoihin olivat 14 600.

Suomen suurimman tehtaan Valmet Automotiven tuotantohenkilöstössä on käytännössä täysi työllisyys lokakuun alusta alkaen. Lomautetut on kutsuttu takaisin töihin elokuussa ja yhtiö on aloittanut myös uusien työntekijöiden rekrytoinnin.

LOMAUTETTUJEN määrä oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna, vaikka se aleni viikko viikolta elokuun ajan. Lomautettujen määrä on supistunut miltei kolmannekseen toukokuun alun huippuluvuista.

Uudessakaupungissa lomautettujen määrät laskivat elokuussa selvästi kesä-heinäkuun luvuista. Kaupungissa lomautettuna oli elokuussa 312 henkilöä.

Uudenkaupungin työttömyysprosentti oli elokuussa 10,8. Työttömiksi työnhakijoiksi lasketaan Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa sekä lomautetut että työttömät työnhakijat.

Naapurikuntien tiedot selviävät kartasta.

LOMAUTUKSET koskevat syksyllä Varsinais-Suomessa samoja aloja kuin aiemminkin. Teollisuus, majoitus- ja ravintola-ala, kuljetusala ja rakentaminen ovat suurimpia ryhmiä. Lisäksi kirjo palvelualoja on mukana lomautuksissa, kertoo Pusila.

KORONAN aiheuttama talouden äkkipysähdys on supistanut työvoiman kysyntää myös Varsinais-­Suomessa, mutta se oli elokuussa palautumassa.

Vakka-Suomessa oli elokuussa auki 231 työpaikkaa, kun vuosi sitten luku oli hurja 599.

Varsinais-Suomessa aukesi elokuussa 4 430 uutta avointa työpaikkaa. Vuosi sitten luku oli yli 1 100 työpaikkaa isompi.

Koko maassa uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin elokuun aikana 55 500 eli 12 000 vähemmän kuin edellisen vuoden elokuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli elokuussa avoinna 98 600 työpaikkaa, mikä on 19 500 vähemmän kuin vuosi sitten.

Pitkäaikaistyöttömiä on Varsinais-Suomessa enemmän kuin vuosi sitten ja maaliskuussa alkanut kasvu jatkui.

Uudessakaupungissa pitkäaikaistyöttömien lukumäärä oli elokuussa 103. Vuosi sitten luku oli alle 83.

VIIME VUODEN elokuuhun verrattuna työttömänä oli tänä vuonna Varsinais-Suomessa 8 200 henkilöä enemmän. Luvussa ovat mukana siis myös lomautetut työntekijät.

Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Varsinais-Suomessa 12,0 prosenttia eli 3,5 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Varsinais-Suomen työttömyysaste on edelleen pienempi kuin koko maassa, 12,5 prosenttia.

Maakunnan korkein työttömyysaste oli elokuussa Turussa, 15,3 prosenttia. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa 4,9 prosenttia.

SYYSKUUN aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä supistuvat. Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa ennakoidaan, että näin tapahtuu tälläkin kertaa.

– Työttömyyksiä ei ole alkanut syyskuun aikana enempää kuin kesäaikana tapahtui. On mahdollista, että työttömien määrä yhä syyskuussakin vähenee – lähiviikot sen näyttävät, sanoo Pusila.