Horisontin näyttely juhlistaa Valto Vaalikiven 50-vuotista taiteilijauraa

0
Valto Vaalikiven 50-vuotistaiteilijajuhlanäyttely on esillä syyskuussa Galleria-taidelainaamo Horisontissa.

Valto Vaalikivi piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä 50 vuotta sitten. Viimeiset 30 vuotta hänellä on ollut tapana juhlia näyttelyn merkeissä tasavuosin.

– Ensimmäinen näyttelyni oli 50 vuotta sitten Naantalissa. 20-vuotisjuhlanäyttely oli ensimmäinen ja sen jälkeen olen pitänyt niitä aina viiden vuoden välein, Vaalikivi kertoo.

Galleria-taidelainaamo Horisontin syyskuun näyttelyssä on esillä Vaalikiven tuoreempia töitä sekä hänen ystävänsä Visa Auvisen laatima kuvateos, joka esittelee taiteilijan koko uran.

– Tässä näyttelyssä on tämän vuosituhannen töitä. Se johtuu siitä, että vanhempia töitä on paljon ihmisten kodeissa ja julkisissa tiloissa, Vaalikivi kertoo.

Lähes kaikki -niminen näyttely koostuu siis pääasiassa Vaalikiven omasta varastosta löytyvistä taideteoksista. Kaikkiaan tauluja on ripustettu Horisontin tiloihin 26.

Kantavana teemana näyttelyssä on kaaoksen ja järjestyksen yhteisymmärrys, joka rakentuu eri tekniikoista ja teemoista. Kuvataideopettajana työskennellyt Vaalikivi on pitkän uransa aikana tykännyt kokeilla erilaisia tekniikoita.

– Maalauspinta inspiroi minua tekemään erilaisia juttuja. Vanhemmissa töissä on jokin rakenne enemmän näkyvillä, kun uusissa se on melkein hävinnyt, Vaalikivi kuvailee.

Esimerkiksi tänä vuonna valmistuneessa Koivuja -teoksessa on kaksi pystysuoraa viivaa, joiden paikat on laskettu tarkasti, vaikka sitä ei välttämättä ensisilmäyksellä huomaakaan.

Tuoreimmat taideteokset ovat tältä kesältä. Kun koronavirus iski Suomeen keväällä, oli Horisontti suljettuna. Keväällä myös Vaalikiven luomistahti oli hitaampaa, mutta kesällä töitä alkoi jälleen syntyä normaaliin tahtiin.

Kaupunkikuvat Uudestakaupungista ja Naantalista edustavat toisenlaista tyyliä.

– Olen yrittänyt muodostaa niihin maalauksellista ilmaisua.

Vaalikivi maalaa pääasiassa öljyväreillä kankaalle. Muutama teos on tehty akryyliväreillä.

– Öljyväri inspiroi minua ja se sopii kankaalle, Vaalikivi kuvailee.

Koronavirustilanteesta johtuen näyttelyn avajaisia ei juhlita lainkaan, vaan Galleria-taidelainaamo Horisontissa pidetään pienemmän porukan yksityistilaisuus.

Valto Vaalikiven Lähes kaikki -juhlanäyttelyyn voi tutustua syyskuun 26. päivään saakka osoitteessa Alinenkatu 24. Galleria on syyskuussa avoinna keskiviikosta perjantaihin kello 12–15 ja lauantaisin kello 10–13.