Joko sinulla on Koronavilkku?

0

Suomalaiset omaksuvat nopeasti uusia varotoimia koronan ehkäisemisessä. Älypuhelimiin ladattiin miljoona kertaa Koronavilkkua vuorokauden sisällä sen käyttöönotosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kertoi Twitter-tilillään, että viime lauantaihin mennessä Koronavilkun oli ladannut jo 30 prosenttia Suomen väestöstä.

Sovelluksen käyttäminen on täysin vapaaehtoista ja se on vain yksi keino ehkäistä koronan leviämistä. Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista, mutta ei kerro, onko sovelluksen käyttäjä sairastunut.

Kun koronavilkku pysyy hiljaisena, sen voi käytännössä unohtaa. Jos käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa ohjeet siitä, mitä pitää tehdä ja ohjeistaa ottamaan yhteyttä oman asuinkunnan terveydenhuoltoon.

Jos käyttäjä saa testissä positiivisen tuloksen, hän voi ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Koronavilkku ei paljasta, mistä, milloin ja keneltä tartunnan on voinut saada.

Uudessakaupungissa ja Vakka-Suomessa todennäköisyys saada tartunta on onneksi tähän asti säilynyt suhteellisen pienenä. Viime perjantaihin mennessä U-soten eli Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin ja Pyhärannan alueella on todettu kymmenen tartuntaa. Laitilassa todettuja tartuntoja on 11.

THL kertoo verkkosivuillaan, että koronavirustilanne on edelleen Suomessa rauhallinen, vaikka tartuntojen määrä ja taudin ilmaantuvuus nousivat elokuun alussa kesä- ja heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna.

Tärkeintä on muistaa noudattaa ohjeita käsihygieniasta, maskeista ja turvaväleistä jatkossakin.

Digi- ja väestöviraston pääjohtaja Janne Viskari muistutti Helsingin Sanomien yleisönosastossa viime viikolla, että Koronavilkku tai mikään muu digipalvelu ei poista koronavirusta maailmasta eikä estä sen leviämistä. ”Avainasemassa olemme me ihmiset”, hän painotti.