Junaradan sähköpylväitä pystytetään jo kaupungin keskustaan

0
Kaupungin keskustaan tulevia sähköratapylväitä on asennettu jo noin viikon verran.

Turku–Uusikaupunki-junaradan sähköistystyöt näkyvät jälleen myös kaupungin keskustassa. Viimeisen viikon aikana on keskustan läpi kulkevan junaradan vierelle nimittäin pystytetty mustia sähköpylväitä.

– Viimeiset pylväät nousevat ihan lähipäivinä kaupungin keskustaan. Sen jälkeen radan perustus- ja pylvästyöt ovat valmiina koko matkalle Yaran Hangonsaaren pengertä lukuun ottamatta, Väyläviraston projektipäällikkö Pekka Rautoja kertoo.

Kaupunki ei halunnut keskusta-alueelle samanlaisia pylväitä, mitä Väylävirasto on muissa kohteissaan käyttänyt. Tänne tulevat sähköpylväät ovat siis rakenteeltaan hieman erilaista ja väritykseltään mustia, joten kaupunki myös maksaa osan kustannuksista.

Junaradan viimeisen kilometrin perustustyöt ja pylväsasennukset tehdään ensi kesänä, kunhan Hangonsaaren kohtausraiteen pengertäytöt ovat painuneet tarpeeksi, jotta niiden päälle on mahdollista rakentaa junien kohtausraide.

– Tällä hetkellä suunnitellaan radan varrelle tulevia sähköradan syöttöasemia, joiden rakennusluvat on juuri saatu. Pääasiassa syöttöasemat rakennetaan ensi vuoden alkupuolella. Esimerkiksi Nousiaisten kohdalla sähköyhtiö Carunalla on vielä verkkoyhtiön muutostyöt käynnissä, Rautoja lisää.

Pylväiden perustusten rakentaminen koko Turku–Uusikaupunki-välille oli haaste urakoitsijalle, koska junarata on osittain vanhan merenpohjan päällä. Osa perustuksista on paalutettu, jotta niiden kantavuus riittää sähköistysrakenteille.

– Viivästyksiä ei ole paalutustöistä huolimatta tullut, Rautoja sanoo.

Koronan uhka ei ole vaikuttanut mitenkään junaradan sähköistystöiden etenemiseen. Rautojan mukaan työmailla ei ole henkilöstöongelmia, eikä tavaran saamisessakaan ole ollut haasteita.

– Teemme töitä pääasiassa yöaikaan, kun radalla ei ole junaliikennettä, mutta työt etenevät kaikin puolin aikataulussaan ja budjetissa pysytään, Rautoja vakuuttaa.

Junaradan sähköistystyöt valmistuvat ensi vuoden syksyllä. Hankkeen sähköistyksen suunnittelu- ja rakentamiskustannukset ovat 21 miljoonaa euroa.