Kaupungin taloudessa ”voisi mennä huonomminkin”

0
Uudenkaupungin kaupungin talousjohtaja Anne Takala toteaa, että kasvaneet valtionosuudet tasaavat verotulojen laskua tänä vuonna.

Maanantain Uudenkaupungin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tammi–kesäkuun raporttia kaupungin taloustilanteesta. Kaupungin taloudelliset luvut eivät vaikuta aivan niin synkiltä, miltä keväällä näytti.

Muutos parempaan selittyy valtionosuuksien kasvun ja verotuloarvion paranemisen lisäksi myös kertaluonteisten rakennusten purkukustannusten ja kertapoistojen siirtymisellä ensi vuoteen.

– Tänä vuonna pärjäämme talouden kanssa suhteellisen hyvin. Emme ole pahasti velkaantumassa, emmekä ottamassa uutta pitkäaikaista lainaa. Taloudessa voisi mennä huonomminkin, koska alkuvuodesta väläytettiin vielä seitsemän miljoonan euron tappioita, Uudenkaupungin talousjohtaja Anne Takala sanoi valtuutetuille puheenvuorossaan.

Kaupunki on saanut kuluvan vuoden aikana valtionosuuksia oletettua enemmän, koska kuntien tämän vuoden valtionosuuksia korotettiin alkuvuonna kahdesti. Ensin kaupunki sai 1,5 miljoonaa euroa ja toisen kerran runsaat kaksi miljoonaa euroa. Kaupungin kuluvan vuoden valtionosuudet ovat noin 31,3 miljoonaa euroa.

– Ylimääräisillä valtionosuuksilla kompensoidaan koronaa ja sen tuomia kustannuksia kunnille. Nämä ovat erittäin hyvä kädenojennus valtiolta. Kuntien tiukka taloustilanne on ymmärretty. Keväällä jokainen kuu vei meiltä vähintään miljoonan verotuloista, mutta jo kesäkuun verotuloennusteessa verotulojen lasku jäi pienemmäksi kuin keväällä arvioitiin ja viimeisen ennuste näyttää miljoona euroa paremmalta kuin kesäkuun ennuste, Takala summasi.

Verotulot ovat jäämässä yli neljä miljoonaa euroa alle alkuperäisen joulukuussa hyväksytyn talousarvion, mutta valtionosuuksien kasvu kompensoi pääosin erotuksen. Liikelaitosten tulot pysyivät ennakoidulla tasolla. Kaupungin toiminnallinen tulos on tällä hetkellä talousarvion mukainen, vaikka tammi–huhtikuussa vielä näytti, että se on jäämässä alijäämäiseksi.

– Koska muun muassa varhaiskasvatuksen ja terveydenhoidon tulot eivät toteudu arvioidusti, niin kaupungin käyttötalouden tulot ovat jäämässä pari miljoonaa euroa alle arvioidun. Näyttäisi siltä, että olemme kokonaisuudessa jäämässä pari miljoonaa euroa tappiolle, Takala sanoi.

Jos erikoissairaanhoidon palveluiden käyttö nousee elo–joulukuussa normaalille tasolle, eikä koronasta aiheutuneita hoitosumia päästä purkamaan, voi erikoissairaanhoidon budjetti alittua noin miljoonalla eurolla.

– Erikoissairaanhoidon kustannukset olivat jo ennen koronaa miinusmerkkisiä, Takala lisäsi.

Kaupungin taloudessa suurimmat ylitykset ovat sosiaalipalveluiden kiireellisten sijoitusten kasvussa. Siihen haettiin lisämäärärahaa jo keväällä.

Myös vammaispalveluiden palveluseteleiden kustannukset ovat nousussa. Kaupungissa vammaispalveluita tarjoavien palveluntuottajien määrä on kasvanut ja nyt asiakkaat saavat täysimääräisesti heille kuuluvat palvelut.

Sosiaalipalvelut hakee valtuustolta 1,2 miljoonan lisämäärärahaa, josta lastensuojeluun suunnataan 700 00 euroa ja vammaispalveluiden palveluseteleihin 500 000 euroa.

Ensi vuoden talous vielä tiukempi

Uudenkaupungin taseessa on ylijäämää useamman vuoden ajalta noin yhdeksän miljoonaa euroa. Vuonna 2018 kaupungille kertyi ylijäämää 2,9 miljoonaa euroa. Viime vuonna kaupungin talous meni miinukselle 2,7 miljoonaa euroa. Kaupungin taseessa on siis yhä puskuria, mutta miltä ensi vuosi näyttää?

– Tämä vuosi oli keväällä ennakoitua parempi, mutta silti heikko ja alijäämäinen. Tänä vuonna kaupunkilaisten työttömyys on kasvanut ja bruttokansantuotteen kehitys on negatiivinen. Myös yritysten tilauskirjat ovat ohentuneet. Ensi vuoden verotulot eivät ole sellaiset, mitä vuosi sitten arvioitiin, Uudenkaupungin talousjohtaja Anne Takala totesi.

Verotulot jäävät alle arvioidun ja työehtosopimusten mukaisia palkankorotuksia on tulossa. Kaupunki voi joutua kompensoimaan sairaanhoitopiirille koronasta johtuvia tulojen menetyksiä. Jos ensi vuosi on normaali vuosi, purkautuu terveydenhuollon patoutunut kysyntä ja tarve.

– Ensi vuodesta on tulossa todella paljon vaikeampi kuin tästä vuodesta, joten tiukkaa on tiedossa. Tällä hetkellä laaditaan ensi vuoden talousarvioesityksiä, mutta olemme työssä vielä alkutekijöissä, Takala lisäsi.