Kaupungit yhdistävä pyörätie vaatii vielä päätöksiä

0

Valtakunnallinen pyöräilyviikko siirrettiin tänä vuonna koronan vuoksi toukokuusta syyskuuhun. Leutojen talvien yleistyessä pyöräilystä on tullut ympärivuotista.

Syksyn tultua on hyvää muistaa, että uuden tieliikennelain mukaan pyörässä on oltava takavalo hämärällä ja pimeällä liikuttaessa.

Uudessakaupungissa on kätevää kulkea pyörällä niin töihin, kauppaan, harrastuksiin kuin kouluunkin. Hyötyliikkujien lisäksi kaupunki ja lähitienoot tarjoavat oivallisia reittejä retkipyöräilijöille.

Korona-aikana pyöräilyn suosio on kasvanut ja Uudessakaupungissa pyöriä ostettiin tavallista enemmän kesällä. Syitä on monia. Etätöissä istutaan päivät pitkät kotona ja vapaa-aikana on halu lähteä ulkoilemaan lähimaisemiin. Pyörä on siihen kätevä menopeli.

Viikon yhtenä tavoitteena on kiinnittää huomiota kuntien pyöräteiden kuntoon, pyöräilyreitistöihin sekä liikenneturvallisuuteen. Kehittämisen varaa niissä on paljon, vaikka kevyt liikenne onkin takavuosia paremmin otettu huomioon kaupunkisuunnittelussa.

Suunnitelmia pyöräteistä on kaupungissa vireillä useampia. Kaupunginlahden tulevissa kunnostustöissä ja Alisenkadun kehittämisessä pyöräilijät on otettu huomioon. Myös Kalannin keskustaan kaavaillaan pyörätietä. Lisäksi Varsinais-Suomen Ely-keskuksen suunnitelma Kalannin ja Laitilan välisestä kevytväylästä on valmis.

Sen rahoitus on vielä avoinna. Uudenkaupungin päättäjät ovat väläyttäneet Vakka-Suomen kaupungit yhdistävälle kevytväylälle vihreää valoa, mutta Laitilassa kuluja on haluttu vierittää tienpitäjälle. Ely-keskus on jo varautunut hankkeen rahoittamiseen poikkeuksellisen isolla osuudella.

Hanke on pyörinyt erilaisilla listoilla niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Sille oli tarvetta positiivinen rakennemuutoksen aikana, mutta myös nyt korona-ajan talouskurimuksessa. Väylä nousikin keväällä esille yhtenä taloutta elvyttävänä rakennushankkeena Varsinais-Suomen Liitossa.