Kuntien tonttikaupoissa hiljaiseloa

0
Suurimmassa osassa Vakka-Suomen kuntia myydään vuosittain vain muutamia uusia omakotitalotontteja. Kuva: Mikael Rydenfelt, TS

Vakka-Suomen kuntien tonttikauppa on pysynyt jo melko pitkään samalla tasolla. Uudenkaupungin Sanomien kunnille tekemän kyselyn mukaan alueen kunnissa myydään vain muutamia tontteja vuosittain.

Eniten tontteja myydään Uudessakaupungissa, jossa on myös kalleimmat neliöhinnat. Tyypillinen tonttikaupoilla käyvä on perheellinen 30-vuotias.

– Tonttikauppa on pysynyt samalla tasolla jo vuosia. Uusien kaavoitettujen alueiden valmistuminen aiheuttaa aina hetkellisesti kysynnän kasvua. Tyypillisesti ensimmäisinä menevät päättyvien teiden päässä olevat, puistoon tai virkistysalueeseen rajoittuvat tontit, Uudenkaupungin kaupungin kiinteistöinsinööri Leena Viljanen kertoo.

Uudessakaupungissa asemakaava-alueen asuntotontit vuokrataan ensin, kunhan rakennuspaikka on valmistunut, on vuokralaisella mahdollisuus lunastaa tontti omakseen.

– Uusia lunastuksia on keskimäärin 5–10 vuodessa. Tontin ostaminen tulee usein ajankohtaiseksi vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä tai rakennuksen ja vuokraoikeuden omistajan vaihtuessa, Viljanen selventää.

Vuonna 2018 asemakaavoitetuilla alueilla kaupungilta vuokrattiin kahdeksan uutta tonttia, viime vuonna kaksi ja tänä vuonna kolme tonttia. Yksityisten välisistä tonttikaupoista Viljasella ei ole tietoja.

Uudessakaupungissa on vapaita asuntotontteja tällä hetkellä Hiulla, Janhualla, Salmella, Kalannissa ja Lokalahdella. Esimerkiksi Hiulla olevan tontin pohjahinta on 13,78 euroa neliöltä.

Pyhärannan kunnan rakennustarkastajan Olli Lahtosen mukaan tonttikauppa on tällä hetkellä tyrehtynyt kunnassa täysin.

–Tänä vuonna emme ole myyneet yhtään tonttia eli laskusuunnassa ollaan. Aiemmin on myyty vuosittain muutamia tontteja. Halukkaat ostavat myös jonkin verran yksityisiltä rakennuspaikkoja, Lahtonen toteaa.

Lahtosen mukaan kunnassa ei ole lainkaan vuokrattavia tontteja, koska tonttien hinnat ovat niin alhaisia, ettei vuokrausta ole otettu vaihtoehdoksi. Osa kunnan tonteista myydään tarjousten perusteella, mutta suurin osa hinnoista on 0,84–1,68 euroa neliöltä.

– Tontteja on myynnissä Ihodessa, Rohdaisissa, Reilassa ja Pappilan alueella, Lahtonen lisää.

Vehmaa on jo useamman vuoden kaupannut tonttejaan erilaisin hintatempauksin. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna kunta tempaisi sadan euron tonttikampanjalla. Senkään jälkeen tonttien hinnat eivät päätä ole huimanneet, vaan Vehmaalta saa noin 2000 neliön tontin 150 euron hintaan.

– Vuonna 2017 myimme kolme tonttia, 2018 kaupaksi kävi viisi tonttia, viime vuonna kolme ja tänä vuonna tähän mennessä olen myynyt yhden tontin, Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskinen laskee.

Vehmaa on kaavoittanut tontteja myyntiin keskustan eli Vinkkilän alueelta sekä Lammenmäestä, Himoisista ja kahdelta Rautilan alueelta.

Kustavissa tontteja myydään 1–2 kappaleen vuositahtia. Meren rannan tuntumaan tai kunnan keskustan välittömään läheisyyteen sijoittuvat tontit kiinnostavat eniten.

– Kaavoitettavina olevista omakotitonteista muun muassa Leirimajan alueen osalta on ollut hyvin kiinnostusta. Tonttikauppojen määrä on muuten samaa tasoa kuin aiemminkin, mutta kuntaan toteutettu valokuituverkko on lisännyt tontteihin liittyviä kyselyitä, Kustavin kunnanjohtaja Veijo Katara toteaa.

Kustavissa on myynnissä tontteja tällä hetkellä Kirkonmäen, Nissilän ja Vartsalan asuntoalueilla. Esimerkiksi Nissilän tonttien neliöhinnat ovat 0,85 euroa.

Taivassalon kunnanjohtajan Vesa Rantalan mukaan kunta myy tontteja monenikäisille ja monenlaisissa elämäntilanteissa oleville. Kiinnostusta on erityisesti isoihin tontteihin.

– Viimeisimmät tonttikaupat on tehty lapsiperheiden kanssa. Tontteja on tällä hetkellä myynnissä Taivassalon Marttilan alueilla, Rantala kiteyttää.

Marttilan alueelta saa runsaan 2000 neliömetrin tontin sadalla eurolla.