
Turun yliopiston 100-vuotisnäyttely on pystytetty Demotilaan Uudessakaupungissa. Näyttely on nähtävissä lokakuun ensimmäiseen päivään asti aina, kun Pohjoistullikadun Demotilassa on kaikille avoimia tapahtumia.
– Näyttelyn kaupunkiin on tuottanut Uudenkaupungin kirjasto. Näyttely tilattiin tänne jo kaksi vuotta sitten, mutta kirjaston remontin ja väistötilojen takia se ei mahdu tavallisiin näyttelytiloihimme. Onneksi saimme näyttelyn esille Demotilaan, Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Tiina Viik sanoo.
Suomen itsenäistymisen kynnyksellä maan ensimmäisen suomenkielisen yliopiston perustamista varten luotiin Turun Suomalainen Yliopistoseura, joka keräsi kolmessa vuodessa 22 040 lahjoittajalta varat Turun Suomalaisen Yliopiston perustamiseksi.
Keräykseen tekivät lahjoituksia niin maanviljelijät, kauppiaat kuin yrityselämän edustajatkin. Esimerkiksi uusikaupunkilaiset lahjoittivat nykyrahassa mitattuna lähes puoli miljoonaa euroa yliopiston perustamista varten. Nyt tuon lahjoitussumman anti on nähtävillä Demotilassa.
– Lähes 800 uusikaupunkilaista antoi oman osuutensa. Uusikaupunkilaisten lahjoitussumma on nykyrahassa mitattuna yhteensä 423 000 euroa, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.
– Tietyt suvut kaupungissa tunnistavat ja tietävät yhä merkityksensä maakunnan yliopiston historiassa. Lahjoitukset olivat osoitus siitä, että kaupungissa arvostettiin koulutusta jo vuosisata sitten, Viik toteaa.
Demotilaan koottu näyttely kertoo, miten merkittävä vaikutus lounaisen Suomen ja koko maailman kannalta yliopiston saamilla lahjoituksilla on ollut.
– Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle -näyttelyssä esitellään tiedeyhteisön historiaa, turkulaista tieteellistä tutkimusta, opiskelijaelämää ja kampuksen näkymistä turkulaisessa katukuvassa. Näyttelyssä nostetaan esille myös turkulaisia tutkimustarinoita, kuten hampaiden terveyttä edistävä ksylitoli tai koulukiusaamiseen puuttuva KiVa-koulu, Turun yliopiston tiedotteessa todetaan.
– Näyttely kuvaa opiskeluympäristön muuttumista, joten se sopii hyvin Demotilaan, Uudenkaupungin sivistyspalveluiden erityisasiantuntija Inkeri Parviainen toteaa.
Yliopiston historiaa esittelevän näyttelyn tekstien taustalla on professori Vesa Vareksen Turun yliopiston historia -tutkimushanke. Näyttelyssä tutustutaan yliopiston historian vaiheisiin sekä tutkijoiden ja opiskelijoiden arkeen ja juhlaan sadan vuoden ajalta.
Näyttely paljastaa, olivatko 1960-luvun turkulaiset opiskelijat yhtä radikaaleja kuin helsinkiläiset. Näyttelyssä selviää myös esimerkiksi se, miksi Yliopistonkatu Turussa ei ole lähelläkään yliopistoa.
Turun yliopiston 100-vuotisnäyttelyyn voi tutustua muun muassa torstaina 17.9. kello 17.30 alkaen, kun Demotilassa on avoin infotilaisuus sihy-hankkeesta. Näyttelyyn voi tutustua myös Demotilan avoimien ovien päivänä lauantaina 19.10. kello 10–14.
Fakta
Turun yliopisto perustettiin Kalevalan päivänä 28.2.1920.
Koulutus aloitettiin kesällä 1922 Turun kauppatorin pohjoislaidalla sijainneessa entisessä Phoenix-rakennuksessa.
Ajasta muistuttaa yhä Turun keskustan läpi halkova Yliopistonkatu.
Tänä päivänä Turun yliopisto on yli 20 000 opiskelijan sekä 3 300 tutkijan, opettajan ja muun henkilökunnan monitieteinen ja kansainvälinen yhteisö.
Yliopiston toiminnot ovat Turussa keskittyneet Yliopistonmäelle ja sen juurella olevalle kampusalueelle.
Lisäksi yliopistolla on kampukset Raumalla ja Porissa.
Turun yliopiston historiasta kertova näyttely kiertää tämän vuoden aikana myös Porin, Rauman, Salon ja Loimaan alueella.
Lähde: Turun yliopisto