Missikisat – jäänne muinaisuudesta

0

Viikonloppuna valittiin uusi Miss Suomi. Näistä missikisoista ei juuri kirjoitettu lehdissä etukäteen, eikä jälkikäteen. Kisa ei myöskään kiinnostanut tv-kanavia takavuosien tavoin, vaan nyt tapahtuman näytti Alfa TV, eli televisiokanava, josta harva on kuullut mitään ja jota vielä harvempi seuraa. Näyttää siltä, että Miss Suomi -kilpailu on menettänyt täysin kiinnostavuutensa ja se on hyvä asia.

Itse kuulun siihen keski-ikäisten suomalaisten joukkoon, joiden lapsuuden ja nuoruuden ajan julkkikset koostuivat suomalaisista urheilijoista, laulajista, näyttelijöistä ja misseistä. Kun nettiä ei ollut ja televisiokanaviakin oli vain kaksi, niin se, että joku oli nähnyt Miss Suomen ruokaostoksilla, oli riittävän kiinnostava puheenaihe.

Tuolloin myös Miss Suomella oli, ainakin jonkinlainen, työkuva. Hän luonnollisesti edusti suomalaista naiskauneutta ja -ihannetta kansainvälisissä kauneuskilpailuissa. Mutta lisäksi missivuoteen kuului paljon julkisia esiintymisiä. Uusien liiketilojen avajaisissa ja suurimmissa tapahtumissa oli aina mukana missi tai pari. Myös kisojen sponsorit vaativat misseistä osansa. Heidän ulkonäöllään myytiin niin autoja kuin vuoteita.

Tavalliselle kansalle Miss Suomi edusti loistoa ja luksusta mistä haaveilla. Missikisoissa kaikilla tytöillä oli kauniit vaatteet, koruja, tyylikäs kampaus ja hieno meikki. Aikakausilehdestä talteen otettu kuva uudesta missistä perintöprinsessoineen ripustettiin tuvan tai puuvessan seinälle, siihen vuoden ravikuninkaan kuvan viereen. Siinä niitä sitten sopi ihastella, maamme uusia kuninkaallisia.

Nyt kun jokainen on oman elämänsä sankari ja somen avulla voi kuka tahansa nousta julkisuuteen, on misseys kokenut täydellisen inflaation. Lisäksi tosi-TV-ohjelmat nostavat kansan tietoisuuteen milloin maajussi-Tommin, Temppari-Paulan tai BB-Pirjon. He ovat tämän ajan julkkiksia, joiden edesottamuksista puhutaan. Pelkkä nätti naama ei riitä viihteeksi, vaan nyt tarvitaan myös draamaa, repiviä ihmissuhteita, petoksia, rakastumisia, seksiä ja yllätyseroja.

Missikisat eivät siis enää istu televisiokanavien viihdeformaattiin.

Itse toivon ja uskonkin, että vääränlaisen viihdeformaatin ohella kyse on myös naiskuvan muutoksesta. Naisen esineellistäminen ei kuulu enää 2020-luvulle.

Yhä useampi on myös vieraantunut kauneuskilpailujen perusajatuksesta, eli siitä, että ihmiset pitäisi asettaa ulkonäön perusteella arvojärjestykseen.

Erityisesti nuorille on tärkeää viestiä sukupuolten, itse asiassa kaikkien ihmisten, välisestä tasa-arvosta ja siitä, että ihmisyys painaa vaakakupissa enemmän kuin ulkonäkö. Me vanhemmat sukupolvet voisimme näyttää mallia ja aloittaa vaikka missikisoista. Missikisat ovat jäänne muinaisuudesta ja me taatusti selviämme tulevaisuudesta ilman yhtään uutta missiä.

Maija Ala-Jääski

toimittaja