Niinistö ja nuoret luottavat vastuulliseen journalismiin

0

Uudenkaupungin Sanomat on kertonut alueensa uutisista, ihmisistä ja ilmiöistä jo 130 vuoden ajan. Vuosikertojen kansien väliin on tallentunut huikean paljon kaupungin ja lähiseudun elämänmenoa, niin iloisia kuin ikäviäkin uutisia.

Uudenkaupungin oma paikallislehti on voimissaan ja paikallisjournalismille on vahva tilaus myös tässä ajassa.

Tässä lehdessä paikallisjournalismin puolesta liputtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen 30-vuotisen olemassaolon kunniaksi kirjoittanut aiheesta kolumnin (sivu 7).

Presidentin viesti on, että luotettava sanomalehdistö tuo lukijoilleen olennaista yhteiskunnallista tilannekuvaa. Se kannustaa uudistuksiin, luo kulttuurillista sivistystä, tuo elämään viihdettä ja luo kehyksiä arkielämälle.

Sauli Niinistön kanssa samoilla linjoilla ovat myös muut sanomalehtien lukijat, ja erityisesti nuoret. Näin kertoo viime viikolla julkistettu tutkimus. Sanomalehtien ykkösasema luotettavimpana mediana on vahvistunut suomalaisten ja aivan erityisesti 18–24-vuotiaiden keskuudessa.

Sanomalehtien Liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen muistuttaa, että nuoret aikuiset käyttävät arjessaan hyvin monipuolisesti digitaalisia medioita, myös sanomalehtien verkko- ja digijulkaisuja. ”Ehkä laatuvaatimus uutismedialle nousee tästä taustasta. Pitää tuntea varmuutta, että faktat on tarkistettu eikä sisällön laadusta tingitä”, hän painottaa.

Nuorista lähes puolet pitää sanomalehtien toimintaa yhteiskunnallisesti erittäin merkityksellisenä. Paikallisten asioiden edistäjänä sanomalehtiä piti merkityksellisenä kaikista aikuisista 80 prosenttia ja 18–24 -vuotiaista 85 prosenttia.

Sanomalehtien sisällössä on paljon sellaista tietoa ja asioita, mitä lukijat eivät koe saatavansa mistään muualta. Siksi lehtien lukeminen kuuluu myös presidentti Sauli Niinistön aamurutiineihin.