Osta tilalta -päivä innosti vain harvoja tuottajia

0
Selena Nitecki (vas.) ja Jorma Aaltonen asioivat Laura Kittilän tilapuodissa.

Selena Nitecki ja Jorma Aaltonen tutkivat Kittilän tilapuodin valikoimaa.

– Ihana tuo kirjahylly, Selena huokaa.

Tilan nuori emäntä Laura Kittilä nyökkää. Hänelle kirjat ja kierrätys ovat tärkeitä.

– Hyllystä saa ottaa ja tuoda kirjoja maksutta. Aika paljon siinä onkin vaihtuvuutta, hän kertoo.

Vanhaan aittaan rakennettu tilapuoti on auki kesäisin ja sieltä voi ostaa tilan tuotteita. Varsinkin mökkiläiset asioivat puodissa ahkerasti. Myös Nitecki ja Aaltonen ovat parhaillaan mökkeilemässä ja odottavat lapsenlapsia käymään. Tarkoitus on, että lasten kanssa tullaan katsomaan Kittilän hevosia ja poneja.

Viidenteen Osta tilalta -päivään osallistunut lokalahtelainen Kittilän tila on ollut saman suvun hallussa 1800-luvulta asti. Tilalla kasvatetaan suomenhevosia, tarjotaan hevosille täysihoitopaikkoja, viljellään viljaa ja vihanneksia sekä vuokrataan lomamökkejä.

Isäntä Kari Kittilä on myös kysytty tekijä muun muassa remontti- ja rakennustöihin. Kesä on ollut kiireinen, vaikka keväällä alkanut koronapandemia ensin pelästytti.

– Luultiin, että nyt kaikki pysähtyy, mutta päinvastoin. Remontti- ja rakennustöitä on ollut tosi paljon, samoin matkailijoita, Kittilät kertovat.

Teemapäivän kunniaksi tallin pihalle pystytettiin kahvinmyyntipiste ja sisällä tallitytöt pitivät omaa hevosaiheisten tavaroiden kirpputoria. Hevoset kiinnostivat kävijöitä ja useimpien askelet suuntautuivat ensimmäiseksi hevosaitausten viereen.

Hevoskasvatuksen lisäksi Kittilässä järjestetään talutusratsastuksia ja vuokrataan hevosia. Laura on paitsi agronomi myös tuore luontoyhteysohjaaja, jolla on paljon suunnitelmia tulevan hevostoiminnan suhteen.

– Haluan yhdistää luontoa ja eläimiä ilman suorituspaineita. Luontoon mennään usein tekemään jotain, mutta luonto voi olla myös itse kohde, jossa ei tarvitse tehdä mitään vaan ainoastaan nauttia siellä olemisesta.

Osta tilalta -päivän sää oli puolipilvinen ja vähän sen oloinen, että sadetta saattoi olla tulossa. Tämä lie osaltaan vaikuttanut päivän kävijämääriin.

– Aika vähän ihmisiä on ollut tähän mennessä. Olimme myös vähän pettyneitä, kun tapahtumaan osallistui Vakka-Suomesta vain kolme maatilaa.

Mukana olivat Kittilän tallin lisäksi kalantilainen Tyykilä Oy ja kustavilainen Friisilän tila.

Pirkko Varjo