Oudon väriset linnut

0
Tikliltä puuttuvat mustat ja ruskeat pigmentit kokonaan tai ainakin melkein. Siipien keltainen väri on kuitenkin tallella, koska se syntyy eri tavalla.

Päärynäpuussa sirkuttaa nuoria tiklejä. Ne ovat aikuisten kokoisia, mutta niiltä puuttuu vielä vanhempiensa punainen klovninnaamio. Oho, mitäs valkoista siellä vilahti? Yksi poikasista on lumivalkea ja punasilmäinen.

Värimutaatiot eivät ole linnuilla ja muilla eläimillä kovin harvinaisia. Niihin perustuu kesyjen eläinten värimuunnosten kirjo. Luonnossakin mutaatioita sattuu, mutta niitä näkee harvemmin.

Yksi syy harvinaisuuteen on se, että monet värimutaatiot ovat peittyviä, eli eläimen täytyy periä sama mutaatio molemmilta vanhemmiltaan ennen kuin se tulee näkyviin. Toinen on se, että poikkeavan väristen eläinten elämä jää usein lyhyeksi.

Näin loppukesällä ja alkusyksyllä väripoikkeamia on todennäköisintä nähdä kuluneen kesän poikasten joukossa. Ensi keväänä vain harva on yhä elossa. Väripoikkeamat ovat kiehtovia, mutta ikävä kyllä usein kantajilleen traagisia.

Esimerkiksi albiinolla eläimellä ei ole lainkaan mustan, harmaan ja ruskean sävyjä tuottavia melaniinipigmenttejä. Albiinot nisäkkäät ovat valkoturkkisia ja punasilmäisiä. Lintujen keltaiset ja punaiset sävyt syntyvät kuitenkin eri pigmenteistä ja ovat tallella albiinoillakin: tiklillä on keltainen siipijuova muuten valkeassa höyhenpeitteessä.

Albiinot eläimet ovat helppo maalitaulu saalistajille ja herkkiä palamaan auringossa, mutta pahinta on näköaistin heikkous. Normaalisti silmää ympäröi pikimustaa pigmentti, joka estää valon pääsyn muualta kuin pupillin läpi. Albiinoilta se puuttuu ja eläin näkee lähinnä ylivalottunutta, punertavaa muhjua.

Näkemäni tikli joutui seuraamaan sisaruksiaan lentäen, törmäsi umpimähkään pajupensaaseen ja luisui oksia alas, kunnes sai vihdoin otteen.

Monia muitakin väripoikkeamia voi nähdä luonnonlinnuilla, lievempiä myös aikuisilla. Niistä käytetyt nimet vaihtelevat eläinlajien välillä ja puhujasta riippuen, joten niiden maailmaan mahtuu paljon hämmennystä.

Leukistiseksi voidaan sanoa eläintä, jossa on valkoisia laikkuja. Kauttaaltaan normaalia vaaleamman eläimen voivat tuottaa useat muut mutaatiot, joilla on sellaisia nimiä kuin ino tai diluutio.

Valkoisia laikkuja voi syntyä myös, jos eläin ei saa ravinnostaan tarpeeksi pigmenttien tuottamiseen tarvitsemiaan raaka-aineita. Niin sanottuja pullavariksia näkee usein kaupungeissa. Ne ovat huonoja lentäjiä ja niiden siipisulissa on usein leveitä valkoisia raitoja. Koska pullavariksen väri on ympäristön tuottama, se ei periydy poikasille, jos ne vain saavat parempaa evästä.

Maija Karala