Pääkirjaston remontti viivästyy

0
Tältä Uudenkaupungin pääkirjaston sisätiloissa näytti vielä keväällä. Kirjaston sisätilojen edellisestä peruskorjauksesta on kulunut jo lähes 40 vuotta. Nyt kirjastosta on purettu kaikki ylimääräinen ja remontin pitäisi valmistua ensi vuoden aikana.

Pääkirjaston peruskorjauksen kestoksi arvioitiin vielä kesäkuussa noin kahdeksaa kuukautta eli remontin piti valmistua ensi keväänä, mutta nyt näyttäisi siltä, että kirjaston remontti valmistuu todennäköisesti vasta ensi syksynä.

– Remontin arvioitu valmistumisajankohta on siirtynyt. Olen myös ilmoittanut, että kirjasto ei hoida muuttoa väistötiloista uusittuihin vanhoihin tiloihin kesäkuun aikana, vaan henkilökunnan on saatava pitää lomansa kesällä, Uudenkaupungin kirjastotoimenjohtaja Tiina Viik kertoo.

Uudenkaupungin kaupungin kiinteistöpäällikkö Rami Arola sanoo, että kirjaston purkutyöt aloitettiin juhannuksen alla ja ne on nyt saatu päätökseen.

– Vanhassa kirjastorakennuksessa tehdään vielä lattialautojen hiontatöitä ja sen jälkeen puun annetaan kuivua noin kuukauden verran. Teemme myös parhaillaan suunnitelmia pääkirjaston saneerauksen varsinaisten töiden osalta. Voi olla, että kirjaston muutto väistötiloista takaisin vanhaan kiinteistöön menee elokuulle, koska kirjojen muuton ja uusien kalusteiden kanssa menee vielä remontin jälkeen useampi viikko, Arola kertoo.

Nyt vanhan kirjastokiinteistön puulattioita hiottiin enemmän kuin alkuperäisessä purku-urakassa oli suunniteltu. Vanhan linoleum-päällysteen alta paljastui hyväkuntoista lautalattiaa, joka halutaan mahdollisuuksien mukaan säilyttää. Puulattian säilyttämisellä saadaan myös kustannussäästöjä, koska sitä ei tarvitse purkaa tai rakentaa muita lattian rakennekerroksia.

– Linoleumin alta löytyneestä liimasta jäi tiloihin epämukava haju, joten haluamme tuulettaa sen pois. Hionnalla myös varmistetaan, ettei puulattiaan jää ylimääräisiä haitta-aineita, Arola lisää.

Kirjaston purku-urakan kilpailutuksen voitti Asbestmen Oy ja yrityksen autot ovat olleet useamman kuukauden ajan kirjaston pihalla. Moni kaupunkilainen onkin pohtinut sitä, onko kirjastosta löytynyt asbestia.

– Asbestia ei ole toistaiseksi löytynyt lattianpäällysteistä tai mistään muualtakaan. Sattumalta vain siihen viittaavan nimen omaava yritys voitti purku-urakan kilpailutuksen ja teki todella hyvää jälkeä annetussa aikataulussa, Arola kertoo.

Arolan suunnitelmien mukaan kirjaston saneerausvaiheen tarjouspyynnöt lähetetään vielä syksyn aikana ja työt alkanevat loppuvuodesta. Tarkoitus on uusia ainakin rakennuksen ilmastointi ja muu talotekniikka.

– Nyt, kun kirjastosta on purettu paikkoja, näemme vielä tarkemmin, mitä uusia rakenteita ja tilamuutoksia kannattaa tehdä. Purimme ilmanvaihtokoneet ja purkujätteiden poiskuljetusta varten kuistin sisäkattoon tehtiin aukko. Rakennamme myös kuistin sisäkaton aukkoon vedettävät huoltoportaat jatkoa ajatellen, Arola summaa.

Fakta

Pääkirjaston remontti

Uudenkaupungin pääkirjasto sijaitsee vuonna 1854 rakennetussa talossa.
Sitä on laajennettu vuosina 1886 ja 1909.
Alun perin rakennus on tehty kouluksi, mutta se on muutettu kirjastotiloiksi 1957.
Kirjaston edellinen laaja peruskorjaus tehtiin vuosina 1981–1983.
Pääkirjaston koko on yli 1100 neliömetriä.
Kirjasto on remontin ajan väistötiloissa entisen Postin ja Nordean kiinteistössä.
Väistötilojen koko on noin puolet remontissa olevan kirjaston koosta.
Väistötilat on vuokrattu kirjaston käyttöön vuodeksi.
Peruskorjaukseen on budjetoitu tälle ja ensi vuodelle noin 1,1, miljoonaa euroa.