Perunamuusia Donaldille

0

Donald Trump ei ole koskaan toipunut lapsena kokemastaan nöyryytyksestä. Ruokapöydässä pikkuveli, Robert, kaatoi hänen päähänsä kulhollisen perunamuusia. Kaikki purskahtivat nauruun, mutta Donaldille häpeä ja nöyryytys oli niin hirveää, että hän kostaa sitä yhä. Koskaan ennen hänelle, Donaldille, kukaan ei ollut uskaltanut nauraa, vaan hän oli se, joka mollasi, pilkkasi, kiusasi ja rääkkäsi.

Juttu perunamuusista on veljentyttären, psykologi Mary Trumpin kirjasta ”Too much and not enough. How my family created the world ‘s most dangerous man” (Liikaa, eikä koskaan tarpeeksi. Miten perheeni loi maailman vaarallisimman miehen”).

Kirja kuvaa Trumpin perhettä, siinä ei kerrota Donaldin naisista ja taloista, vaan se keskittyy perheen sisäisiin jännitteisiin. Lukija on kärpäsenä katossa seuraamassa julmaa näytelmää.

Isä, Fred, narsistinen sosiopaatti, keskittyi busineksiinsa ainoana harrastuksenaan muiden nöyryyttäminen. Äiti oli herkkä, alistettu, sairas nainen. Lapsia oli viisi, kaksi tytärtä, kolme poikaa. Donald oli isän lellikki. Vain hänessä oli isän mielestä ainesta ”killeriksi”, tappajaksi. Isä rohkaisi poikaa keksimään pilkkanimiä, jonka taidon Donald kehitti huippuunsa: Unelias Joe, Kiero Hillary jne.

Isä veti Donaldin mukaan salaisuuksiinsa ja hyvä veli -verkostoihin. Poika oppi valehtelemaan, juonimaan, pettämään ja kiistämään kaiken, jos käry kävi. Isä Fredin opissa Donaldista kasvoi piittaamaton, egoaan pullisteleva ”killer”. Fredin kuoltua Donald vei suurimman osan perinnöstä, muut saivat miljoonista vain murusia.

Mary Trumpin isän, Freddyn, unelma oli löytää oma ura perheen ulkopuolelta, mutta hän epäonnistui, alkoholisoitui ja menehtyi nuorena. Pikkuveli, Robert, oli ensin isänsä ja myöhemmin Donaldin palveluksessa. Hän kuoli muutama viikko sitten ja Trump vastoin tapojaan ilmoitti olevansa ”surun murtama”, veli oli hänen paras ystävänsä ja tukijansa. Kuulostaa tekopyhältä, sillä Trump ei pysty tuntemaan surua ja empatiaa, Mary sanoo.

Hänen arvionsa mukaan Donald on täysin edesvastuuton ja sopimaton tehtäväänsä, hän käyttäytyy kuin 3-vuotias lapsi. Mary jopa väittää, että Trump voisi kadehtia mustan George Floydin murhannutta poliisia. Myös isosisko Maryanne on astunut julkisuuteen kertomaan Trumpin julmuudesta. Kumpikin tekee kaikkensa, ettei Donaldia valittaisi uudelleen.

Kirjan luettuani sanoin ääneen itselleni: Trump pystyy tekemään mitä tahansa. Hän ON maailman vaarallisin mies.

Pirkko Arstila

vapaa toimittaja