Rauhanpalkinnon rahasto uuteen valmisteluun

0
Uudenkaupungin torilla on näyttävä Uudenkaupungin rauhan muistomerkki.

Ensi vuonna vietettävän Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlien valmistelut etenevät. Juhlavuoteen liittyvät myös uuden rauhanpalkinnon jakamisen säännöt sekä palkintoon liittyvän rahaston perustaminen.

Maanantaina kokoontunut Uudenkaupungin kaupunginvaltuusto sai eteensä ehdotuksen, jossa jo olemassa olevan Nervander-palkintorahaston 165 780 euron pääoma jaettaisiin puoliksi siten, että jatkossa toinen puolikas käytettäisiin Uudenkaupungin rauhan rauhanpalkintorahaston perustamiseen.

Nervander-palkinnon säännöissä todetaan, että se voidaan myöntää suomalaiselle, joka on toiminnallaan edistänyt luonnontieteellisen ja humanistisen kulttuurin keskinäistä ymmärrystä. 1980-luvulla perustettu Nervander-palkinto on jaettu viimeksi 2005.

Valtuutettu Martti Luotonen (kesk.) teki maanantaina valtuustolle pohjaesityksestä muutetun esityksen. Äänestyksen jälkeen valtuusto päätti palauttaa rauhanpalkintoasian valmisteltavaksi.

Uudessa valmistelussa on siis otettava huomioon Luotosen muutettu esitys, jota Veli-Matti Virtanen (kesk.) kannatti. Uutta rauhanpalkintorahastoa ei perusteta, vaan Uudenkaupungin rauhanpalkinto jaetaan jatkossa nykyisestä Nervander-rahastosta. Molemmat palkinnot ovat yhteiskuntaa rakentavasta näkökulmasta tarkastelevia tunnustuspalkintoja.

Rauhanpalkintoa ei Luotosen esityksen mukaan jaeta joka vuosi, vaan se jaetaan ensi vuodesta alkaen viiden vuoden välein. Kaupunki ei jatkossa maksa Nervander-rahastolle 10 prosentin vuosittaista korkoa, vaan palkintorahoja jaetaan olemassa olevista varoista.