Syksyllä on helppo suosia lähiruokaa

0

Omenapiirakoita, uunijuureksia, kaalilaatikkoa ja ruisleipää. Sosiaalinen media täyttyi reilu viikko sitten järjestetyn Suomalaisen ruoan päivänä herkullisista kotikokkailijoiden ruokakuvista, joissa muun muassa nämä ruokalajit olivat edustettuna.

Kuvista välittyi arvostus kotimaisiin raaka-aineisiin ja innostus valmistaa ruokaa satokauden antimista.

Syksy on suomalaisen ruoan juhla-aikaa, kun marjat kypsyvät puutarhoissa, juuressato valmistuu ja metsistä kertyy sienikorien täytettä.

Viime lauantaina vietettiin valtakunnallista Osta tilalta -päivää. Suoramyynti tiloilta on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja erityisesti kesäisin.

Tilamyynti saattaa lähentää kuluttajaa ja tuottajaa, kun ostaja voi omin silmin nähdä, millaisessa ympäristössä perunat ja juurekset kasvavat ja eläimet arkensa viettävät. Tuottajaan tilalla harvemmin törmää, sillä monissa paikoissa toimitaan itsepalvelu-periaatteella.

Kotimaisen ruokatuotannon merkitys ja omavaraisuus on noussut korona-aikana uuteen arvoon. Elämme epävarmassa maailmassa, mutta yksi on varmaa: ruokaa tuotetaan ja syödään tulevaisuudessakin. Sen pitää olla ravitsevaa ja terveellistä, mutta myös hyvän makuista ja kestävällä tavalla tuotettua.

llmastonmuutokseen liittyvissä keskusteluissa maataloutta usein syyllistetään, vaikka alalla on tehty ja tehdään koko ajan innovaatioita ympäristön hyväksi. Liian harvoin puhutaan siitä, että kotimaisten, lähellä kasvaneiden raaka-aineiden suosiminen on kuluttajan ilmastoteko.

Sää on vaikuttanut maatalouteen aina, siihen ei tee poikkeusta tämäkään vuosi. Luonnonvarakeskuksen tuoreimman satoarvion mukaan viljasato jää 15 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna. Sateet verottavat satoa sekä määrällisesti että laadullisesti. Suuri osa viljasadosta on saatu näillä seuduilla korjattua, mutta alkuviikon poutasää on vielä tervetullut.