Tarja-Liisa Salon teosten pääroolissa on mystinen poimulehti

0
Piparkakkureunainen poimulehti on pääosassa Tarja-Liisa Salon uusimmissa teoksissa. Koristeellisella kasvilla on myös monimerkityksellinen.

Tiistaina avattiin Runonkulman galleriassa turkulaisen taidegraafikon Tarja-Liisa Salon näyttely ”Alchemilla”. Esillä olevat teokset ovat monotypioita, joiden valmistuksessa on käytetty gelatiinilaattaa.

– Olen nyt vajaan vuoden verran testannut tätä minulle täysin uutta tapaa tehdä grafiikkaa. Uudenkaupungin näyttely onkin ensimmäinen, missä esittelen uuden tekniikan kautta syntyneitä teoksiani, selvitti Tarja-Liisa Salo.

Salo lähti etsimään korvaajaa perinteiselle metalligrafiikalle lähinnä terveyssyistä.

– Gelatiinilaatalla on paljon muitakin etuja. Se on edullista, ympäristöä vähemmän kuormittavaa ja laattaa on mahdollista korjailla. Gelatiinin kanssa työskentely on myös todella nopeaa, kuvaili Salo.

Yksinkertaisimmillaan gelatiinilaatta syntyy gelatiinista ja vedestä. Kuvien siirtämisessä gelatiinilaatalta paperille käytetään tavallisia akryylivärejä.

– Itse olen hakenut näihin nyt esillä oleviin teoksiin tekstuuria lähinnä kuivattujen kasvien avulla, mutta yhtä hyvin voisin käyttää vaikka kankaita, pitsejä tai vastaavia materiaaleja, kertoi Salo.

Hän aikoo ehdottomasti jatkaa monotypioiden tekemistä gelatiinilaattojen avulla.

– Tekniikalla olisi mahdollista siirtää myös kuvia ja se on asia mitä haluan tutkia, totesi Tarja-Liisa Salo.

Kasvien käytöllä on Salon teoksissa myös muita, syvempiä merkityksiä. ”Alchemilla”-näyttelyn pääroolissa on ulkonäöltään monelle tuttu kasvi, poimulehti.

Vaatimattomaan, piparkakkureunaiseen kasviin on kuitenkin liitetty paljon mystiikkaa, taruja ja uskomuksia. Keskiajalla alkemistit jopa uskoivat, että lehden keskelle kerääntyvä kastepisara olisi kullan valmistuksen maaginen ainesosa.

Tästä kasvi on saanut myös latinankielisen nimensä ”Alchemilla vulgaris”.

Yleisemmin poimulehti on liitetty naiseuteen. Vanha kansa piti kasvia naisen hyvinvointia ja kauneutta edistävänä, mutta myös lemmen yrttinä. Sen voimaan luotettiin kuin nuoruudenlähteeseen.

”Alchemilla”-näyttely on esillä 24. lokakuuta asti.