Typeryys on luonnollista mutta typerää

0

Pääkaupungissamme on parhaillaan menossa Pride-viikko. Ihmiset suhtautuvat siihen monin tavoin. Jotkut ovat mukana marssimassa, toiset ohittavat asian olankohautuksella ja kolmannet kiukuttelevat internetissä.

Ihmiset saattavat sanoa esimerkiksi, että heidän mielestään homous on aivan luonnollista, mutta onko sitä pakko toitottaa kaikelle kansalle? Heille minä haluan sanoa, että minun mielestäni typeryys on täysin luonnollista, mutta onko sitä pakko toitottaa kaikelle kansalle?

Seksuaalivähemmistöjen yhtäläisiä ihmisoikeuksia vastustavat ihmiset muistuttavat siinä mielessä monia mainostajia, että he vetoavat mielellään luonnollisuuteen. Esimerkiksi kombuchaa, paistinpannuja, patjoja ja junamatkoja on mainostettu viime vuosina korostamalla sitä kuinka luonnollisia nämä tuotteet ovat.

Luonnollisuuden vetovoima selittyy sillä, että se herättää ihmisissä positiivisia mielleyhtymiä, vaikka vakiintunutta luonnollisuuden määritelmää ei ole olemassa. Koska luonnollisuuden merkitys on tapauskohtainen, voi mitä tahansa asiaa väittää luonnolliseksi tai luonnottomaksi joutumatta vastuuseen sanomisistaan. Esimerkiksi iänikuinen mainosslogan ”luonnollisesti VR” ei tarkoita yhtään mitään, paitsi ehkä sitä, että onhan se tosiaan aika luontevaa valita VR, kun ei maassamme muitakaan junia kulje.

Heteronormista poikkeavien seksuaalisten suuntausten paheksuminen niiden oletetun luonnottomuuden vuoksi kertoo vähintään samanlaatuisesta älyllisestä keripukista kuin homeista teetä sisältävän aspartaamiliemen kauppaaminen vetoamalla sen luonnollisuuteen.

Jos oletetaan, että luonnollisuudella viitataan luonnonmukaisuuteen, niin minkä takia esikuviksi eivät kelpaa esimerkiksi sellaiset heterohämähäkit, jotka syövät kumppaninsa parittelun jälkeen? Miksi ylipäätään hyvän elämän malliksi otetaan luonto vain silloin, kun kyse on seksuaalisuudesta? Eikö olisi johdonmukaista vastustaa myös traktoreita, päänsärkylääkkeitä ja Jumalan sanaa, sillä eihän sellaisia tuolla pusikoissa kasva? Syöpäkasvain sen sijaan lienee hyvinkin luonnollinen, joten jos sellaisen saa vatsaansa, lienee parasta jättää se sinne muhimaan, ja alkaa valmistautua kuolon uneen.

Nähdäkseni luonnollisuusihanteen mukainen elämä onnistuu vain, jos heitämme kulttuurin ja sivistyksen romukoppaan, ja muutamme porukalla takaisin luoliin asumaan. Olen käynyt hiljattain tutustumassa muun muassa Uuhenvahan lippaluolaan, ja havaintojeni perusteella olisi mielestäni järkevämpää, että heittäisimme luonnollisuusihanteet romukoppaan, ja asuisimme taloissa.

Ossi Nyström

vapaa toimittaja