Uuden kirkon kattotyöt valmistuivat päivässä

0
Kirkon katon pikaremontin aikana löytyi yhdestä katon kuparilevystä luodin reikä. Lyijyluoti löytyi aluslaudoitukseen jumiutuneena. Se päätettiin jättää sinne.

Uudenkaupungin uuden kirkon tornin korjaustyöt valmistuivat suunniteltua nopeammin. Kosteusvaurioita kärsineen katon korjaukseen oli varattu täksi viikoksi pari päivää aikaa, mutta työt valmistuivatkin jo tiistain aikana seitsemässä tunnissa.

Tornissa havaittiin kosteusvaurio maaliskuussa ja tornin puupinnat olivat kastuneet. Niihin oli kertynyt kasvustoa ja myös kirkon kuparikattoon oli tullut tummentumia, jotka saattoivat kieliä laajemmastakin kosteusvauriosta.

– Katolla oli töitä tekemässä kaksi miestä ja lisäksi oli nosturinkuljettaja. Miesten työskentelykorkeus oli noin 50 metrissä. Katolle ei tarvinnut laittaa uutta peltiä, vaan selvisimme paikkakorjauksin, Uudenkaupungin seurakunnan seurakuntamestari Ville Virolainen kertoo.

Seurakunta pyysi kattotyöstä tarjouksia viideltä eri metallialan yritykseltä. Tarjouksia tuli lopulta kahdelta yritykseltä ja tekijäksi valittiin mynämäkeläinen Peltityö Kettunen.

– Halusimme, että työ tehdään syyskuun aikana ja Hannes Kettuselle ja työmies Esa Hakalalle sopi heti syyskuun alussa. Työ sujui rivakasti, Virolainen lisää.

Korjaustöiden aikana selvisi, että kirkon katon kuparilevyissä oli viiltoja, joiden syy jäi epäselväksi.

– Myös muutama kuparilevyn sauma oli murtunut auki ja naulojen kantoja tiivistettiin massalla. Yhdestä kuparilevystä löytyi luodinreikä ja aluslaudoituksen alta paljastui jumittunut lyijyluoti. Se oli ihan kiinnostava löytö, Virolainen kertoo.

Polygon kuivatti katon kosteudesta kärsineet puurakenteet alkukesästä ja rakenteet suojattiin homeenestoaineella.

– Remontin kokonaisarvioksi tuli 10 000 euroa, mutta työt valmistuivat suunniteltua nopeammassa aikataulussa, joten budjetti alittui selvästi, Virolainen kertoo.