Uudessakaupungissa uusi koronatartunta yli kolmen kuukauden tauon jälkeen

0

Uudessakaupungissa on uusi koronatartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiistaina. Uudenkaupungin tartuntojen kokonaismäärä nousi samalla 10:een.

Kaupungissa on viimeksi kerrottu uudesta koronatartunnasta toukokuun lopulla. Uudessakaupungissa mentiin siis reilusti yli kolme kuukautta ilman uusia tartuntoja.

Suomessa on todettu kaikkiaan 149 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoo THL tiistaina. Uudenkaupungin tapaus on yksi näistä. Varsinais-Suomessa todettiin kaksi tapausta, toinen on Turussa. Maakunnan uudet tartunnat ovat keskittyneet viime viikkoina vahvasti Turkuun.

Varsinais-Suomessa on todettu yhteensä 530 tapausta.

Viimeisten kahden viikon aikana Suomessa on todettu 502 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Tautiin on nyt sairastunut yhteensä 9 195 henkilöä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala peräänkuuluttaa vastuullisuutta tapahtumissa ja ravintoloissa. Jokainen voi omalla toiminnallaan edistää turvallisuutta.

– Ihmisten pitäisi nyt noudattaa vielä suurempaa varovaisuutta kuin mitä viralliset ohjeet opastavat. Kouluun, työhön tai tapahtumiin ei pidä mennä vähänkään sairaana. Turvaväleistä ja käsihygieniasta on huolehdittava, Rintala sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Viime viikon aikana sairaanhoitopiirin alueella ilmoitettiin 29 positiivista testitulosta. Näistä viisi liittyi suoraan ulkomaan matkaan. Toistaiseksi tuntematon tartunnan lähde on kuudella tartunnan saaneista.

Korkeakoulujen opiskelijoiden opiskelijatapahtumiin ja opiskelijoiden illanviettoihin liittyi yhteensä 11 tapausta. Tartunnan saaneet ovat pääasiassa lääketieteen opiskelijoita tai lääkäreitä. Korona-altistuksen vuoksi 500 lääketieteen kandidaattia on poissa potilaskontakteja edellyttävästä opetuksesta Tyksissä syyskuun loppuun asti.

Tyksin kliinisen mikrobiologian laboratorio tutki viime viikon aikana yhteensä 5 696 näytettä. Positiivisten näytteiden osuus oli 0,3 prosenttia. Tyks auttaa myös Satakunnan sairaanhoitopiiriä analysoimalla heidän koronanäytteitään etenkin viikonloppuisin.

Lisääntyneiden tartuntojen vuoksi THL on päivittänyt sairaaloissa vierailujen ohjeistusta. Tyksissä tämä tarkoittaa, että kesällä tietyillä toimialueilla vapautunut vierailukäytäntö muuttuu jälleen yhtä tiukaksi koko sairaalassa. Vierailijoita voi kerrallaan tulla yhdestä kolmeen.

– Yksittäisten hoitoyksiköiden, esimerkiksi teho-osastojen, kohdalla vierailuohjeistus voi olla tätä rajoittavampi, mikäli tämä katsotaan potilashoidon turvallisuuden kannalta perustelluksi, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa tiedotteessa.

Vieraiden tulee ilmoittautua etukäteen.

– Pyydämme vierailijoilta varmistamaan vierailunsa sopivuuden osastolta. Jos otamme vieraita vastaan, annamme heille ohjeet turvalliseen vierailuun jo etukäteen. Myös vierailun aikana henkilökuntamme tehtävä on opastaa vierailijaa käsihygienian ja tarvittaessa suojainten käytössä, sairaalaylihoitaja Tuija Lehtikunnas sanoo.

Vierailu sairaalassa on mahdollista vain siinä tapauksessa, että vieras on täysin terve ja oireeton.