Vahterus ei ole lomauttanut työntekijöitään koronan takia

0
Mauri Kontu Kuva: Anton Sucksdorff

Raskaan teollisuuden lämmönsiirtimiä valmistava Vahterus Oy täyttää lauantaina 30 vuotta. Vahteruksen valmistamia levylämmönsiirtimiä käytetään jäähdytyssovelluksissa, prosessi- ja kemianteollisuudessa, voimalaitoksissa sekä öljy- ja kaasutuotannossa.

– Aloimme 1980-luvun lopulla kehittää täysin uudentyyppistä lämmönsiirrintä perustuen työkokemukseen, jota minulla oli tiiviisteellisen levylämmönsiirtimen suunnittelusta ja valmistuksesta Rauma-Repolan Uudenkaupungin telakalla, Vahteruksen perustaja ja toimitusjohtaja Mauri Kontu muistelee.

Kontun ajatuksena oli tutkia, voisiko putkisiirtimen paineen ja lämpötilan keston yhdistää levylämmönsiirtimen hyviin lämminsiirto-ominaisuuksiin. Kehitystyön tuloksena syntyi hitsattu levylämmönsiirrin, jonka keskeisin innovaatio on täysin hitsattu rakenne.

– Sen ansiosta siirtimessä ei ole lainkaan tiivistettä, joka kuluu vaativissa käyttöolosuhteissa ja voisi rikkoutuessaan aiheuttaa vuotoja, Kontu sanoo.

Vahteruksen tulevaisuus näyttää koronan uhasta huolimatta valoisalta ja sen tuotteita käyttävien yritysten markkinat ovat maailmanlaajuisesti jatkuvassa kasvussa.

– Koronan takia asiakkaamme eivät pääse tänne, emmekä me pääse tapaamaan heitä ulkomaille. Tänä vuonna työkäytännöt ovat muuttuneet ja etätöitä tehdään mahdollisimman paljon. Vuosi on ollut opettavainen, mutta töitä on toistaiseksi riittänyt kaikille. Siitä kiitos asiakkaille, Kontu lisää.

Kontu kuvailee Vahterusta levylämmönsiirrinteknologian kehittäjäksi ja markkinajohtajaksi, joka pyrkii säilyttämään asemansa alan edelläkävijänä tuotekehityksen, automatisoidun tuotannon ja vahvan sovellusosaamisen avulla.

Yrityksellä on tulevaisuuteen tähtäävä kasvustrategia, mutta Kontu korostaa, että Vahteruksen kasvu on kiinni asiakkaista, joiden kanssa tehdään merkittävä osa myös tutkimus- ja tuotekehitystyöstä.

– Vahterus tekee myös aktiivisesti yhteistyötä yliopistojen kanssa ja oli tänä vuonna mukana lahjoittamassa Turun Yliopistolle lämpötieteiden professuuria tukeakseen kotiseutunsa ja koko alan elinvoimaisuutta, Kontu kuvailee.

Kontu kiittää Vahteruksen kehityksestä yrityksen pitkäaikaisia työntekijöitä.

– Menestyksemme on luotu ja asiakkaiden luottamus saavutettu sekä toimistolla että verstaalla työskentelevien työntekijöiden käsien kautta. Suurin osa työntekijöistämme tulee Vakka-Suomen alueelta ja Uusikaupunki on hyvä paikka yrittää, Kontu sanoo.

Vahterus on läsnä myös perjantaina Männäisten torilla Kalannissa, kun yritys tarjoaa 30-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi munkkikahvit. Männäisten tori on perjantaina kello 16–19.

 

Fakta

Vahterus on perustettu Kalannin Vahteruksen kylään vuonna 5.9.1990.
Perheyrityksen perustivat Mauri ja Sinikka Kontu.
Yritys on toimittanut 60 000 lämmönsiirrintä ympäri maailmaa.
Tuotteista vain viisi prosenttia jää Suomeen.
Yrityksen suunnittelemia ja valmistamia levylämmönsiirtimiä käytetään yli 50 maassa.
Yritys työllistää Suomessa 315 henkilöä, joista 290 Kalannissa.
Koko Vahteruksen työntekijämäärä on 360.
Toimipisteitä Vahteruksella on Suomessa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Kiinassa, Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa, Australiassa ja Etelä-Koreassa.
Vahteruksen viime vuoden liikevaihto 48,7 miljoonaa euroa.
Viime vuoden tilikauden tulos oli 2,76 miljoonaa.
Vahterus on palkittu Suomessa ja ulkomailla useilla palkinnoilla.