Hachiko-koiraparkki lähti Järvenpäähän

0
Henrik Helpiö tarkastelee valmista koiraparkkia Järvenpään Citymarketin yhden sisäänkäynnin vieressä. Kauppias oli Helpiön mukaan tyytyväinen lopputulokseen.

Järvenpään Citymarketin asiakkaiden koirat pääsevät jatkossa lämmittelemään uusikaupunkilaiseen koiraparkkiin sillä välin, kun heidän omistajansa ovat ostoksilla.

Monista taideteoksista tunnettu Henrik Helpiö on lähes koko tämän vuoden uurastanut japanilaista koirankoppia muistuttavan koiraparkin parissa.

– Kuvittelin, että tämä olisi parin viikon työ, mutta siihen menikin yhdeksän kuukautta, Helpiö totesi ja harmitteli, että kesän veneilyt jäivät työn vuoksi tekemättä.

Kartion muotoinen pohja tuotti vaikeuksia, eikä koiraparkin teossa käytetty muutenkaan piirustuksia.

Pellistä ja lepästä valmistunut lopputulos on kuitenkin näyttävä. Ulkoasun esikuvana on tositapahtumiin perustuvassa Hachiko – tarina uskollisuudesta -elokuvassakin nähty akita-rotuinen koira, joka odotti isäntäänsä uskollisesti vielä tämän kuoltuaankin.

Kipsistä valmistettu koira kurkistaa koiraparkin päälle nostetusta koirankopista.

Hachiko-koirapakki jatkaa Citymarketin kauppiaan Markku Hautalan Japani-teemaa.

Koiraparkin seinät ovat äänieristettyjä, joten naapurikopin haukunnat kuuluvat vain vaimeasti toiselle puolelle seinää.

Yli kahden neliömetrin kokoisiin koppeihin mahtuvat isommatkin koirat ja ne on tehty Suomen eläinsuojelu ry:n ohjeiden mukaisesti.

Helpiö kertoo, että hän on saanut talkooapua muun muassa Risto Ruohoselta ja Max Helpiöltä .

Suunnittelussa ja rakentamisessa Henrik Helpiötä on auttanut taiteilija Jan Vaaka , joka on ennenkin työskennellyt Helpiön kanssa.

– Tässä on led-valot, ilmastointilaite ja sininen led-valo, joka tappaa pöpöt, Helpiö kertoo.

Fotodesinfiointivalaisimet poistavat kopeista bakteerit, homeet, hiivat ja virukset. Jokaisessa kopissa on viemäri, jotta koppi on helppo puhdistaa ja ilmastointilaite pitää huolen siitä, että lemmikillä on hyvä olla säästä huolimatta.