Joulumarkkinoiden valmistelu käynnissä

0
Wanhanajan joulumarkkinoita ja joulunavausta suunnitellaan tällekin vuodelle, mikäli koronarajoitukset sen sallivat.

Kaupungin keskustassa järjestetään Wanhanajan markkinat ja Joulunavaus sunnuntaina 29. marraskuuta. Näin on ainakin tarkoitus, mikäli koronarajoitukset eivät muuta suunnitelmia.

– Tapahtumaan on vielä yli kuukausi aikaa, mutta tällä hetkellä tapahtumaa järjestetään niin kuin aina ennenkin. Toki Joulumarkkinoiden valmistelu on tavallista haastavampaa, koska kukaan ei tiedä, mikä tilanne on marraskuun lopulla, Uudenkaupungin torivalvoja Terttu Lundelin kertoo.

Tapahtumaan on suunniteltu markkinamyyntiä, ohjelmaa ja joulukadun avaus, mutta perinteistä joulukulkuetta ja siihen liittyvää karkkien jakoa ei järjestetä. Jouluvalot syttyvät kaupungin keskustaan samaisena sunnuntaina kello 16. Torilla järjestetään tämän jälkeen vielä tulishow.

– Torille tulee lava ja siellä on ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille. Joulupukki- ja muori ovat mukana myös, mutta markkinoilla vierailevan pikkuväen on hyvä muistaa, että joulupukki on satoja vuosia vanha, joten turvavälit on iäkkääseen koronan takia huomioitava, Uudenkaupungin elinkeinopalveluiden palvelusihteeri Teija Isotupa muistuttaa.

Joulumarkkinoiden kauppiailta kysyttiin jo hyvissä ajoin, että olisivatko he kiinnostuneita tapahtumasta. Vaikuttaisi siltä, että kiinnostusta riittää.

– Otamme turvatoimet niin hyvin huomioon kuin on mahdollista. Huolehdimme turvaväleistä myyntikojujen väleissä ja teemme tavallista tilavammat käytävät. Toivomme myös, että ihmisiltä löytyisi maalaisjärkeä ja muutkin kävijät otettaisi huomioon. Markkinoilla on pidettävä suojamaskeja ja huolehdittava käsihygieniasta. Jos on kipeä, on jäätävä kotiin, Lundelin listaa.

Uudenkaupungin tori sekä osa Alistakatua muutetaan markkinapaikoiksi. Ohjelmaa järjestetään sekä torilla että Rauhanpuistossa.

– Markkina-alueella on 90 myyntipaikkaa, eikä yksikään kauppiaista ole vielä ilmoittanut, etteikö lähtisi mukaan. Kauppiaat ja työntekijät ovat lähdössä mukaan positiivisella mielellä, Lundelin toteaa.

– On myös mahdollista, että torille suunniteltu ohjelma hajautetaan osittain Rauhanpuistoon. Sillä estämme sen, ettei markkinayleisö pakkaudu liian lähekkäin yhteen ja samaan paikkaan, Isotupa lisää.

Tämän vuoden uutuutena joulutapahtumaan on tulossa Aktivointikeskus Puustin kanssa yhteistyössä toteutettu joulukoristeiden kierrätys- ja vaihtopiste.

– Sinne voi viedä omia koristeitaan ja valita mukaan toisia. Vaihtopisteestä voi hakea koristeita vaikkapa jouluiseen askarteluun, Isotupa pohtii.

Wanhanajan markkinoihin ja joulunavaukseen on siis suunniteltu tällekin vuodelle monenlaista. Lundelin korostaa vielä, että kaupungissa seurataan koronan mahdollista etenemistä ja valtion koronarajoituksia tarkasti.

– Tapahtumaa järjestetään niin vastuullisesti kuin mahdollista, mutta muutoksia voi tulla nopeallakin aikataululla. Onneksi kaupungin järjestämien markkinoiden ei varsinaisesti tarvitse tuottaa voittoa. Tapahtumaa tehdään asukkaita varten, Lundelin lisää.