Jussi Kauranen kansalaisopiston vs. rehtoriksi

0
Jussi Kauranen siirtyy seuraavaksi vetämään Vakka-Suomen kansalaisopistoa

Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen siirtyy seuraavaksi kymmeneksi kuukaudeksi luotsaamaan Vakka-Suomen kansalaisopistoa. Muutoksen syynä on se, että Vakka-opiston rehtori Tomi Kangas jää virkavapaalle heinäkuun loppuun asti ja siirtyy samalla täysipäiväisesti Laitilan lukion rehtorin tehtäviin.

– Minä hoidan musiikkiopiston ja kansalaisopiston rehtorin tehtäviä samaan aikaan vielä seuraavat kaksi viikkoa, koska sijaishaku musiikkiopiston rehtorin virkaan on käynnissä, Kauranen kertoo.

Kauranen luotsasi Vakka-Suomen musiikkiopistoa seitsemän vuotta ja nyt hänen oli aika hakea pientä muutosta.

– Minulla on tällainen itseni kehittämisen tauti. Haluan kaikessa toiminnassani aina oppia uutta, mutta tein tässäkin kovasti harkintaa ja päädyin hakemaan viransijaisuutta. Musiikkiopiston tilanne on rauhallinen ja asiat rullaavat hyvän henkilöstön ansiosta hienosti, joten oli hyvä hetki lähteä laittamaan itseään likoon muualle, Kauranen lisää.

Vakka-opisto on Kauraselle monin tavoin tuttu jo entuudestaan, koska opistot tekevät vahvaa yhteistyötä jo nyt.

– Yhteistä rajapintaa on jo olemassa. Molempien opistojen isäntäkuntana on Laitila ja toimintaa on samoissa kunnissa. Siirryn sijaisuuden ajaksi tavallaan toiselle puolelle pöytää, Kauranen summaa.

Kauranen kuitenkin korostaa, että kansalaisopiston vapaan sivistystyön ajatus on täysin erilainen kuin musiikkiopiston.

– Tehtävä itsessään on ihan erilainen ja toimintakulttuurissa on paljon eroavaisuuksia. Musiikkiopistossa keskityimme kuitenkin ainoastaan taiteen perusopetukseen, hän lisää.

Kauranen on toiminut aiemmin muun muassa Lempäälän opistossa koulutussuunnittelijana ja myöhemmin suunnittelijaopettajana.

– Pirkanmaalla tehtiin minun aikanani iso fuusio, jossa Lempäälän ja Pirkkalan kansalaisopistot sekä Nokian työväenopisto yhdistyivät Pirkan opistoksi. Olin siinä Pirkan opiston startissa vielä mukana, kunnes elokuussa 2013 siirryin Laitilaan, Kauranen kuvailee.

– Kansalaisopistopuolelle palaaminen tuntuu ehkä taustastani johtuen jonkinlaiselta kotiinpaluulta. Muistutan kuitenkin jatkuvasti itseäni siitä, että kyseessä on 10 kuukauden sijaisuus, johon ei liity dramatiikkaa, Kauranen lisää. 

Vakka-Suomen kansalaisopiston syksyn kurssit ovat jo käynnistyneet ja ensi kevään suunnittelu on jo pitkällä.

– Ensi kevään suunnitelmat ovat jo ihan loppusuoralla. Muutaman päivän kokemuksella voin sanoa, että kansalaisopistossa ovat asiat aika hyvällä tolalla. Täällä on erittäin hyvät päätoimiset opettajat, tuntiopettajat ja suunnittelijat, Kauranen toteaa.

Vapaan sivistystyön tarkoituksena on tarjota alueensa asukkaille mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen. Samalla kuntalaisia kuunnellaan tarkalla korvalla ja heidän toiveitaan kurssien sisällöistä yritetään toteuttaa.

– Olen huomannut, että Vakka-opistossa on kannustava ja positiivinen ilmapiiri. Työpisteeni ovat jatkossa sekä Laitilassa että Uudessakaupungissa ja molempiin on mukavaa mennä. Tosin ajattelin jalkautua jonkun verran myös kentälle ja vierailla muissa osakaskunnissa, Kauranen pohtii.