Kasvomaskeista tuli osa palvelualojen arkipäivää

0
K-Market Pikkuherkussa henkilökunta käyttää myymälätiloissa kasvosuojia. Annika Torvinen palvelee postin asiakasta visiiri kasvoillaan.

Koronavirustilanne on rauhallisen kesän jälkeen edennyt Varsinais-Suomessa kiihtymisvaiheeseen. THL:n tuoreimpien suositusten mukaan riittävien turvavälien sekä hyvän yskimis- ja käsihygienian lisäksi kasvomaskeja tulisi käyttää kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei ole mahdollista välttää. Suositus koskee julkisia sisätiloja, kuten kauppoja, kirjastoja ja muita vastaavia tiloja. 

Maskisuositus on vaikuttanut myös monen julkisissa tiloissa työskentelevän arkeen. Useat liikkeet edellyttävät henkilökunnaltaan kasvosuojan käyttöä aina myymälätiloissa työskennellessä. 

K-Market Pikkuherkun kauppias Johanna Saarinen on ohjeistanut henkilökuntaansa kasvosuojien käyttöon kiihtymisvaiheen alusta lähtien. Hän sanoo työntekijöiden ottaneen toimintatavan vastaan hyvin. 

– Uskon, että moni pitää maskia tässä tilanteessa ihan mielelläänkin, kun ihmiskontakteja tulee päivän mittaan kuitenkin runsaasti, Saarinen sanoo. 

Asiakkaille maskipakkoa ei ole, mutta kauppias uskoo, että henkilökunnan kasvosuojat muistuttavat myös asiakkaita turvallisesta asioinnista. 

Marketin henkilökunta saa päivän mittaan pitää lyhyitä maskitaukoja ja käydä ulkona hengittelemässä raitista ilmaa. 

– Onhan maskin läpi hengittäminen raskaampaa, ja meillä kun saatetaan ollaan yhtäjaksoisesti pitkiäkin aikoja myymälässä, on välillä hyvä pitää pieniä taukoja, Saarinen summaa. 

Myös kirjastossa henkilökunnalla on työnantajan ohjeistuksen mukaisesti suojat kasvoillaan. Kirjastotoimenjohtaja Tiina Viikin mukaan myös asiakkaat noudattavat suosituksia kohtalaisen hyvin. 

– Joku saattaa huudella jo ovelta, että saako tulla, jos ei ole maskia. Saa kyllä tulla, eikä ketään heitetä ulos, mutta yleinen suositus on asiakkaillekin voimassa. Vaikka olemme nyt pienemmissä tiloissa, niin tilaa riittää hyvin myös turvavälien pitämiseen. Siihen on hyvä jokaisen kiinnittää huomiota, hän mainitsee. 

Maskien lisäksi henkilökunnan käytössä on suojavisiirit, jotka sopivat maskeja paremmin esimerkiksi astmaatikoille. Viik sanoo poikkeuksellisen tilanteen näkyvän myös positiivisella tavalla koko henkilökunnan yhteen hiileen puhaltamisena. 

– Tietynlainen joustavuus on puolin ja toisin lisääntynyt, maskiasiaankin on suhtauduttu hyvin ymmärtäväisesti, hän kiittelee. 

Optikkoliikkeissä maskien käyttöä on harjoiteltu jo keväästä saakka Valviran ohjeistusten mukaisesti. Näöntarkastuksissa suojia on käytetty maaliskuusta lähtien, myymälän puolellakin viimeisimmät viikot, kertoo Uusi-Optiikka -liikkeen yrittäjä Anna Pietilä

– Meillä on käytössä sekä maskeja että visiirejä ja niitä pyritään päivän mittaan käyttämään vaihtelevasti. Nyt, kun suojia käyttää koko päivän, saattaa iltapäivästä tulla päänsärkyä tai huimausta. Mutta suhteellisen hyvin suojien kanssa on tottunut toimimaan, Pietilä sanoo. 

Asiakkaista osa käyttää maskia myös myymälässä asioidessaan, mutta esimerkiksi kehysten sovittaminen voi suojan kanssa olla hankalaa. Hän on hyvillään siitä, että pienessä kaupungissa palvelussa on mahdollista joustaa asiakkaan tarpeiden mukaan. 

– Jos asiakas esimerkiksi kuuluu riskiryhmään, eikä mielellään tule tässä tilanteessa liikkeeseen, voimme antaa pokia myös kotiin sovitettavaksi, Pietilä kertoo. 

Silmälasien ja maskin yhdistäminen asettaa käyttäjälleen omat haasteensa. Anna Pietilä muistuttaa asettamaan maskin mahdollisimman tiiviisti kasvoille, jotta hengitysilma ei pääsisi huurruttamaan linssejä ja kuivattamaan silmiä. 

– Tärkeintä on laittaa maski kasvoille tiiviisti ensin ja lasit vasta siihen päälle. Maski kannattaa nipistää nenältä napakasti ja tarvittaessa solmia nauhat tiukemmiksi. Lisäksi linsseihin voi tarvittaessa käyttää huurtumisen estoon tarkoitettuja aineita, hän neuvoo. 

Vaikka kasvosuojien käyttäminen harjoittelua ja sopeutumista vaatiikiin, pitää Pietilä maskien käyttämistä pienenä tekona yhteisen turvallisuuden hyväksi. 

Samoin ajattelee Johanna Saarinen. 

– Vaikka joitain ihmettelyjä suojista välillä tuleekin, koen, ettei ole meidän tehtävämme lähteä niiden tarpeellisuutta nyt miettimään, vaan noudatamme ohjeistuksia, kun ihmisten joukossa kerran toimimme. Päätavoite on, että pysyisimme kaikki terveinä, olivat ne keinot sitten mitä hyvänsä, Saarinen kiteyttää. 

Päivi Sappinen