Kaupunkilaisten hyvinvointia edistetään yhteistyöllä

0
Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluyksilöiden esimiehet Katriina Rauman ja Tiina Viik (edessä), sekä Mari Jalava, Petri Hatakka ja Heidi Vuori ovat innoissaan palvelukeskuksen uudesta ilmeestä ja yhteistyöstä.

Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut sai uuden yhtenäisen brändin viime keväänä. Viidestä eri yksiköstä koostuva HyVa on nyt oma palvelukeskuksensa, joka toimii jatkossa selkeästi aiempaa yhtenäisempänä kokonaisuutena, mikä näkyy sekä työntekijöille että asiakkaille.

HyVa-palvelukeskuksen muodostavat liikunta-, nuoriso-, museo-, kulttuuri- ja kirjastopalvelut. 

– Meillä kaikilla on työssämme sama tavoite: saada uusikaupunkilaiset mukaan toimintaan ja tuntemaan itsensä osaksi yhteisöä. Toki olemme aiemminkin tehneet yhteistyötä, mutta jatkossa sekä palveluiden tuottaminen että niistä tiedottaminen on vielä aiempaa tehokkaampaa ja yhtenäisempää, sanoo museonjohtaja Mari Jalava

Yhtenäiselle brändille suunniteltiin uusi logo, joka näkyy HyVan viestinnässä kautta linjan. Yhteisöllistä viestiä tukemaan kehiteltiin myös sosiaalisen median kanavissa käytettävä aihetunniste #olemukanaUki. 

– On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka hyvin eri yksiköiden työntekijät ovat napanneet kiinni uudesta yhteistyömallista. Uusia ideoita ja osaamisen vaihtamista ja jakamista tulee tämän myötä vielä enemmän kuin ennen, iloitsee nuorisopalvelujen vastaava Katriina Rauman

Yhteistyön hedelmiä on nähtävissä konkreettisesti tulevan syyslomaviikon ohjelmasta, joka on suunniteltu mahdollisimman monipuoliseksi ja kattavaksi, kuitenkin päällekkäisyyksiä välttäen. Koronatilanteen aiheuttamia muutoksia ohjelmaan voi vielä tulla, joten se julkaistaan vasta ensi viikolla.

– Koska tilanne on, mikä on, mennään toiminnassa vain vähän kerrallaan eteenpäin. Etenkään nuorille emme halua tuottaa pettymyksiä, että suunnitellut tapahtumat perutaan, vaan pyrimme tiedottamaan vasta sitten, kun toteutuminen on varmaa, Rauman kiteyttää. 

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelujen toiminta jatkuu syksyllä annettujen rajoitusten mukaisesti. Esimerkiksi uimahallin, museon ja kirjaston toimintaa ollaan pystytty jatkamaan kohtalaisen normaalisti. Kaikissa yksiköissä kiinnitetään erityistä huomiota turvaväleihin ja hygieniaan. 

– Liikuntatilojen käyttöön liittyen on annettu ohjeet, joita noudattamalla turhia kontakteja pyritään välttämään. Tärkeää on, että harjoituksiin saavutaan ja sieltä poistutaan ripeästi, eikä tiloihin jäädä turhaan oleilemaan, mainitsee liikuntapalvelujen vastaava Heidi Vuori

Kirjaston eri yksiköt toimivat miltei normaalisti. Pääkirjasto palvelee väistötiloissa Rauhankadulla ja Kalannin kirjastossa on käytössä sekä palveluaika että omatoimikirjasto. 

– Asiakkaat ovat palanneet sulkujen jälkeen kirjastoon ihan hyvin, mutta ryysistä ei ole, joten turvavälit on helppo pitää ja kirjastoon uskaltaa tulla. Vaikka väistötiloissa emme järjestä varsinaisia tapahtumia, koululuokat ja päivähoitoryhmät voivat varata ennakkoon ajan kirjastovierailuille, kirjastotoimenjohtaja Tiina Viik sanoo. 

Myös kulttuuripalveluiden toimintaa järjestetään rajoitusten puitteissa. Kulttuurikeskus Crusellissa sijaitsevan Liljelund-hallin taidenäyttelyyn pääsee normaalisti, salin yleisötilaisuuksissa katsojamäärä on rajattu sataan henkeen kerrallaan.

Osa syksyksi suunnitelluista esityksistä on kuitenkin siirretty järjestettäväksi muualla tai myöhempänä ajankohtana, kertoo kulttuuripalvelujen vastaava Petri Hatakka

– Tulevan Lasten kuu – marraskuun ohjelmassa ei ole nyt perinteisiä isoille ryhmille tehtyjä tapahtumia, mutta sen sijaan tuotamme paljon erilaista videosisältöä. Ja tietysti teemme kaikkemme, jotta tilaisuuksissa käyminen olisi kaikille turvallista, Hatakka sanoo. 

Wahlbergin museotalon arki pyörii yksittäisen kävijän näkökulmasta Mari Jalavan mukaan pitkälti samoin kuin tähän aikaan vuodesta normaalistikin. Museon tiloissa vierailevien ryhmien koko on rajattu kymmeneen henkilöön ja ryhmävierailut on varattava etukäteen. 

– Valmistelemme myös normaaliin tapaan joulunäyttelyä, vaikka eihän sitä varmaksi vielä tiedä, onko se sitten tänä vai ensi vuonna. Nyt olemme pystyneet myös keskittymään tärkeään kokoelmatyöhön luomalla aktiivisesti lisää digisisältöjä, Jalava kertoo.

Päivi Sappinen