Korona-aika lisää maksuvaikeuksia

0

Taloudellisesti vaikeassa elämäntilanteessa olevia auttava Takuusäätiö tiedotti viime viikolla, että lomautukset ja irtisanomiset alkavat näkyä järjestön neuvontapuhelimen ja chatin yhteydenotoissa.

Paikallisesti tilanne ei näytä vielä erityisen huolestuttavalta. Talous- ja velkaneuvojan puheille joutuu Uudessakaupungissa jonottamaan kuukauden verran, mutta muualla maassa odotusajat saattavat olla jopa neljä kuukautta.

Koronan vaikutukset heijastuvat viiveellä. Työttömyys ei ole täällä onneksi räjähtänyt kasvuun, ja elokuun lopun luvuista työllisyystilanne on jopa kohentunut. Oireellista on, että pitkäaikaistyöttömiä on Varsinais-Suomessa selvästi enemmän kuin vuosi sitten.

Maksuvaikeuksien takana on monenlaisia syitä. Työpaikan menetys tai lomautus ovat yleisimpiä, mutta myös yllättävät elämäntilanteet, kuten avioero tai puolison kuolema, muuttavat maksusuunnitelmia.

Vaikeuksiin voi joutua, vaikka olisi ollut tarkka rahankäyttäjä. Lainaa otetaan ajatuksella, että elämä jatkuu samanlaisena seuraavat 20 vuotta, mutta sitten tulee muutoksia matkaan.

Toki vaikeuksien taustalla voi olla myös holtitonta rahankäyttöä. Kilpailu – ja kuluttajaviraston vuosi sitten tekemä selvitys osoitti, että pikavippeihin turvautuminen on yleistä velkaongelmiinsa apua hakevilla kuluttajilla. Se paljasti myös, että pikavippien ja rahapelien välillä on selkeä kytkös.

Onneksi elämme aikoja, jossa kynnys hakea apua on madaltunut esimerkiksi 1990-luvun lamavuosista. Avun hakeminen ei ole häpeällistä, eikä sitä kannata pitkittää. Ongelmien siirtäminen tai väisteleminen vain pahentaa tilannetta.

Uusikaupunki kuuluu nykyään Rauman oikeusaputoimiston piiriin, mutta ajanvarauksella keskusteluja voi sopia talous- ja velkaneuvojan kanssa omaan kotikaupunkiin.

Mitä aikaisemmin ratkaisuja lähtee hakemaan, sitä nopeammin arki voi palautua ennalleen.