Korona kiristää tunteita

0

”Ikinä en lue sun kirjoja, kun tommosta pidät”.

Näin kommentoi kuusikymppinen ohikulkija kirjailija Jari Tervolle viime viikolla, kun hän oli odottanut tavaratalon avautumista Helsingissä maskit kasvoillaan.

Kirjailijan Twitterissä kertoma tapahtuma sai sosiaalisessa mediassa nopeasti 8000 tykkäystä ja satoja kommentteja.

Vilkkaassa keskustelussa tiivistyi jotain olennaista nykyisestä korona-ajasta. Toisten tekemisiin ja tekemättä jättämisiin puututaan hanakasti ja koronaan liittyvistä varotoimista saadaan aikaiseksi kähinöitä ja riitoja.

Vielä keväällä viranomaisten ohjeet otettiin vakavasti, mutta nyt lepsuilua on kaikissa ikäluokissa. Nuoret ovat kyllästyneitä noudattamaan suosituksia ja aikuiset kyseenalaistavat taudin vakavuuden.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti viime viikolla, että korkeakoulujen opiskelijatapahtumiin ja opiskelijoiden illanviettoihin liittyi yhteensä 11 tapausta eli 38 prosenttia kaikista uusista tartunnoista.

Tosiasiat on syytä kertoa, mutta kenenkään syyllistäminen ei ole paras tapa ehkäistä taudin leviämistä. Asioiden yleistäminen ja vastakkainasettelu harvoin edistää mitään asiaa.

Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala peräänkuuluttaa kaikilta vastuullisuutta. ”Ihmisten pitäisi nyt noudattaa vielä suurempaa varovaisuutta kuin mitä viralliset ohjeet opastavat. Kouluun, työhön tai tapahtumiin ei pidä mennä vähänkään sairaana”.

Tilanne on Varsinais-Suomessa rauhallinen, vaikka tartuntamäärät ovat lievästi kasvaneet. Tartuntaketjuista on sairaanhoitopiirin mukaan kyetty selvittämään viime aikoina jopa 80 prosenttia.

Maakuntatason maskisuositusta ei ole annettu. Maskien käyttäjiä ei ole syytä arvostella, mutta ei myöskään ilman niitä kulkevia. Tärkeää on muistaa sekin, että kaikki eivät voi sairautensa vuoksi käyttää maskia, vaikka sen käyttöä yleisesti suositeltaisiinkin.