Koronatestimäärät kasvussa alueella

0
Uudenkaupungin hyvinvointipalvelun asiakkaille suositellaan maskien käyttöä.

Uudenkaupungin terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella eli U-soten alueella todettujen koronatartuntojen määrä on pysynyt alhaisena. Maaliskuun puolivälin jälkeen Uudessakaupungissa tai muissa U-soten kunnissa eli Vehmaalla, Kustavissa, Taivassalossa tai Pyhärannassa on todettu yhteensä 10 tartuntaa. Tiedot on saatu maanantaiaamuna. Yhteensä U-soten alueella on tehty testejä tähän mennessä 2 536 kappaletta.

– Kymmenen on Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL:n) virallinen luku. Tilastot eivät kuitenkaan ole reaaliaikaisia ja todetut tapaukset voivat olla jo useita viikkoja vanhoja. THL ei myöskään aina tilastoi tartuntoja väestörekisterikunnan mukaan, vaan tartunnat voidaan tilastoida myös asuinkunnan mukaan.

– Meillä on kuitenkin tiedossa kaikki alueemme tartunnat, vaikka THL:n luvut voivat päivittyä viiveellä, Uudenkaupungin terveysneuvolan terveydenhoitaja ja tartuntatautien yhdyshenkilö Salme Oksanen kertoo.

Terveyskeskus ei saa tietoonsa yksityissektorilla tehtyjen koronatestien määrää, mutta tiedot positiivisista tuloksista tulevat tartuntatautihoitajan ja -lääkärin tietoon.

– Julkisella puolella U-soten alueella tehtiin kaksi viikkoa sitten koronatestejä 127 kappaletta ja viime viikolla 161. Luvussa on mukana myös erikoissairaanhoidon puolella U-soten asukkaista tehdyt testit. Esimerkiksi kaupungin verkkosivuille nostetut luvut ovat potilastietojärjestelmästä eli perusterveydenhuollossa asioineet, Oksanen lisää.

Se, minkä verran ihmisiä on määrätty alueella kotikaranteeniin, ei ole julkinen tieto.

– Ja omaehtoisessa karanteenissa olevien lukuja emme saa mistään, koska maahan tulevia ohjeistetaan rajoilla karanteenikäytännöistä, Oksanen toteaa.

Uudessakaupungissa on valmistauduttu hyvin koronan uhkaan. Oksasen mukaan kaupunki oli yksi Suomen ensimmäisistä kunnista, joissa infektiovastaanotto saatiin keväällä pystyyn.

– Meillä on myös mietitty varajärjestelyt kuntoon. Tartuntataudeista vastaa nyt kolme lääkäriä, koska eristys- tai karanteenimääräyksen on tultava virkalääkäriltä. Vaikka yksityisessä terveydenhuollon yksikössä todettaisiin koronapositiivinen näyte, niin eristyspäätöksen tekee aina kunnan virkalääkäri, Oksanen korostaa.

Jos positiivinen koronatapaus löytyy, se käynnistää ketjun, jossa altistuneita jäljitetään. Korona on lain mukaan yleisvaarallinen tartuntatauti, joten sen leviäminen on estettävä kaikin mahdollisin keinoin.

Oksasen mukaan tartuntatautien yhdyshenkilö hoitaa jäljitysasiaa arkisin ja viikonloppuisin altistuneiden ketjua selvittää kotisairaalan henkilökunta.

– Jos tulisi tilanne, jossa yhtäkkiä koronatapauksia ja -altistuneita olisi samanaikaisesti paljon, niin erikseen koulutetut tartunnanjäljittäjät astuisivat mukaan, Oksanen selventää.

U-soten alueella on koulutettu liki 30 tartunnanjäljittäjää, jotka kutsutaan jäljitystöihin tarvittaessa. Päivätyönään he saattavat työskennellä esimerkiksi työterveyshoitajana, suun terveydenhuollossa tai ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa.

Käytännössä koronajäljittäjän työ käynnistyy vasta tilanteessa, kun hän saa listan mahdollisista altistuneista.

– Jäljittäjä on heihin yhteydessä ja kertoo, että henkilö on altistunut. Taudin alkuperäistä levittäjää emme koskaan kerro eteenpäin. Puhelun aikana käydään läpi esimerkiksi se, mitä kotikaranteeni tarkoittaa ja kerrotaan, että virallisen karanteenipäätöksen tekee aina lääkäri ja päätös toimitetaan postitse. Selvitämme myös, pärjääkö henkilö kotona ja onnistuuko esimerkiksi ruokahuolto. Eristyksessä tai karanteenissa olevan tilannetta seurataan puhelinkontaktein, Oksanen summaa.

Toistaiseksi erillisiä koronajäljittäjiä ei ole vielä U-soten alueella tarvittu, vaikka karanteenivalvonnassa oleville soitetaankin 3–4 päivän välein ja kysellään vointia.

Hygieniaohjeita on noudatettava, vaikka taudin uhka kyllästyttäisi jo

Terveydenhoitohenkilökunnan huolena on tällä hetkellä se, että ihmiset väsyvät ja kyllästyvät koronaan. Varsinais-Suomen alueella on kuitenkin toistaiseksi ollut rauhallista, joten syytä hysteriaan ei ole.

– Tauti ei ole hävinnyt mihinkään ja Suomessa ollaan tietyillä alueilla koronan kiihtymisvaiheessa. Toivomme, että ihmiset jaksaisivat noudattaa suosituksia käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä, Uudenkaupungin terveysneuvolan tartuntatautien yhdyshenkilö Salme Oksanen toteaa.

Mitä paremmin ihmiset noudattavat annettuja ohjeita, sen vähemmän tauti leviää. Koronan on todettu tarttuvan hanakammin pisara- ja kosketustartuntoina.

– Kun ihmiset vain jaksaisivat huolehtia käsihygieniastaan nyt syksyllä paremmin, niin välttyisimme myös perinteiseltä syysflunssalta ja influenssalta. Keväällä influenssa-aalto loppui kuin seinään, kun ihmiset alkoivat noudattaa ohjeita, Oksanen huomauttaa.