Maskielämää

0

Toivotaan että tää maskien pakkopitäminen loppuu. Kyse on lähinnä muoti-ilmiöstä.

Nyt se rokote äkkiä! Hullukaan ei jaksa pitää maskia kahdeksaa tuntia päivässä kovatahtisessa työssä.

Oheiset älähdykset on poimittu Uudenkaupungin Sanomien tekstaripalstalta. Maskit uuvuttavat fyysisesti ja henkisesti.

Osa viesteistä on täynnä patoutunutta vihaa, mutta suurin osa on inhimillisiä purskahduksia kriisin keskellä. Vääriin faktoihin tai olettamuksiin perustuvat koronaviestit jäävät julkaisematta, sillä niiden eteenpäin vieminen ei ole vastuullisen median tehtävä.

Maskien käytössä ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa. Autonrakentajat, hoitajat ja kaupan työntekijät joutuvat käyttämään maskia pitkiä aikoja.

Etätöissä kotona voi hoitaa arkihommansa ilman pelkoa tartunnasta. Jotkut välttävät pandemian aikana visusti kaikkia kohtaamisia ja tarvitsevat suojaa vain pakollisilla kauppakäynneillä.

Minäkin mokasin maskin kanssa tällä viikolla palaverissa. Onneksi kukaan ei ollut kärpäsenä katossa ottamassa asiasta videota, joka pahimmillaan leviäisi sosiaalisen median käräjille.

Mielessäni risteili levottomia ajatuksia. Muistinko pestä kädet ennen maskin asettelua? Apua, nyt se alkaa valua ja hupsista vaan, kun kädet kävivät sukkelasti maskissa. Ahaa, nyt meni näkö! Jatketaanpa rillit huurussa.

Siis mistä täällä kokouksessa oikein puhuttiinkaan?

Vaikka maskeista ei haluaisi tehdä mitään numeroa niin kyllä siitä sellainen helposti tulee, kuten monessa uudessa asiassa.

Ikävintä on kuulla juttuja siitä, miten ihmiset ovat joutuneet vihaisten katseiden kohteiksi, kun heillä ei ole maskia. Liikaa ei voi teroittaa sitä, että moni ei voi käyttää maskia sairauden vuoksi, mutta joutuu silti liikkumaan julkisella paikalla.

Turvavälit ja käsihygienia ovat edelleen hyviä keinoja ehkäistä pandemiaa, ja ne onnistuvat kaikilta. Tosin äskettäin kuulin tuttavaltani, kuinka hän on saanut hiljaista paheksuntaa kaupassa, kun ei ole siirtynyt ovesta sisään käsidesipesun kautta. Hänellä on käsissään atooppinen ihottuma eikä käsidesin käyttö ole yksinkertaisesti mahdollista.

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti Helsingin Sanomissa , että maski lisää hiilidioksidin määrää hengitysilmassa ja voi siksi ahdistaa (HS 22.10.) Hänen mielestään maskista on lupa hellittää, jos ahdistus muuttuu voimakkaaksi.

”Jokaisen meistä on toimittava turvallisesti, mutta myös myötätuntoisesti. Emme voi koskaan tietää, mitä kaikkea toisen mielessä ja kehossa tapahtuu”.

Vaikka elämme kriisiaikaa, huumori ei ole kielletty. Tuomas Kyrön uuden Mielensäpahoittaja-kirjan ensimmäiset ostajat saavat kaupan päälle kasvomaskin, jossa lukee kirjan nimi: En juhli .

Mielensäpahoittaja on antanut omat ohjeensa viruslenssun torjumiseen: Älä rieku kylillä. Pidä etäisyydet, naapurin Kolehmaiseen kolme vuotta ja neljä kilometriä .

Uudenkaupungin museo on teettänyt omia kankaisia hymyileviä kasvomaskeja. Näinä vakavina kriisiaikoinakin hymyileminen on erittäin sallittua – ilman maskia ja maskin kanssa.

Eija Eskola-Buri

päätoimittaja