Mitä positiivista on vanhenemisessa?

0

Tällä viikolla vietettävällä vanhusten viikolla halutaan nostaa esille positiivisia asioista vanhenemisesta. Onni on vanheta -teema haastaa miettimään ikääntymisen hyviä puolia.

Kivut ja krempat korostuvat usein vanhuudesta puhuttaessa, mutta entä sitten ne hyvät asiat?

#onnihetki-somehaasteeseen niitä on löytynyt roppakaupalla. Elämän rajallisuuden tunnistaminen opettaa ymmärtämään, että onni koostuu pienistä arjen hetkistä. Läheisen puhelinsoitto, ruskaretki kotinurkilla, voimaannuttavat nokoset tai kahvihetki ystävän kanssa.

Teemaviikon jokaiselle päivälle on oma teemansa, ja tänään torstaina aiheena on vanhuuteen varautuminen. Nuorena ajatus vanhenemisesta tuntuu kaukaiselta. Keski-ikäisillä on elämän ruuhkavuodet, eikä omaa vanhenemistaan ole aikaa ja halua pohdiskella, vaikka pitäisi.

Varautuminen tarkoittaa talouteen, asumiseen ja terveyteen vaikuttavia asioita. Myös edunvalvontavaltuus ja hoitotahto ovat asioita, jotka kannattaa hoitaa kuntoon.

Onnellisen vanhuuden eväät eivät aina ole vain itsestä kiinni. Paljon on vaikutusta sillä, miten omassa kotikunnassa ja valtakunnassa arvostetaan ikäihmisiä. Asenteissa on paljon parannettavaa. Asiaan kiinnitti huomiota myös eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen teemaviikon juhlapuheessaan: ”Kodeissa asuvien ikäihmisten turvattomuus ja hoitotyötä tekevien työn liiallinen kuormittavuus ei ole kunniaksi sivistys-Suomelle”, hän latasi.

Uudessakaupungissa toimiva vanhusneuvosto on ollut aloitteellinen vuosien aikana monissakin asioissa, ja nyt yksi sen ideoista on ottanut tuulta siipiensä alle. Kaupungissa alkaa joukkoliikennekokeilu vielä tämän vuoden aikana. Tämä on positiivinen uutinen, sillä kaikilla ei ole omaa autoa, mikä hankaloittaa liikkumista kauppoihin, harrastuksiin ja ihmisten pariin.