Paluu lähtöpisteeseen

0
Annemari Kiekara tutulla Kalannin urheilukentällä. Kuva: Asko Tanhuanpää

Annemari Kiekara (o.s. Sandell) istuu entisen kotikuntansa Kalannin huoltamon kahvilassa ja sanoo, että hänet muistetaan nimenomaan kalantilaisena edelleenkin. Nykyisin Koski Tl:ssä asuva Kiekara kertoo niin Kalevan kisojen kuin Ruotsi-maaottelunkin kuuluttajan ilmoittaneen, miten Kalannin tyttö tulee maaliin voittajana.

– Toki sekin jäi mieleen, että 43-vuotiasta pidetään yhä tyttönä, Kiekara naurahtaa.

Se sama Kalannin tyttö aloitti kilpailu-uransa Kalannin urheilukentältä. Menossa olivat hänen mukaansa mitä ilmeisimmin urheiluseura Kalannin Kisan jäsentenväliset ja tytöllä ikää kuusi vuotta.

– Olin hirvittävän ujo, enkä meinannut millään uskaltaa mennä mukaan.

Tänä viikonloppuna Kiekara osallistuu Puolassa ainoana suomalaisena puolimaratonin MM-kisoihin. Erikoista kyllä hän on koronavuonna 2020 ylipäätään ainoa MM-kisoissa esiintynyt suomalainen yleisurheilija.

– Hyvällä fiiliksellä lähdetään mukaan. Olen hyvässä kunnossa ja sieltä lähdetään hakemaan alle 1.13 menevää aikaa. Vauhtia ainakin pitäisi riittää, sillä niin miesten kuin naistenkin kisassa lähdetään hakemaan uutta ME-aikaa, Kiekara tiivistää.

– Se toki vie hiukan kilpailufiilistä alas, että en päässyt mukaan kovalla kiireellä julkistettuihin SUL:n valmennusryhmiin, hän myöntää.

– Olen oppinut ymmärtämään, että minulla on lahjoja juoksemiseen ja haluan antaa ne lahjat Suomen käyttöön. Jossain vaiheessa usko tosin oli loppua kokonaan, miettii Kiekara.

Annemari Kiekara on kärsinyt urallaan liiankin kanssa erilaisista vammoista, joista takareisiongelmat eivät ole olleet pienimpiä. Niistä on kuitenkin päästy ainakin toistaiseksi kiitos Niken uusien Vaporfly-tossujen. Hiilikuitulevyn sisältävillä kengillä on juostu Suomessa ja maailmalla kovia aikoja.

– Luulen, että olisin säästynyt monilta vammoilta, jos vastaavia tossuja olisi ollut tarjolla aiemminkin.

Kuluvaan juoksukauteen Kiekara ja hänen valmentajamiehensä Mika ovat valmistautuneet käytännössä omillaan. Kaksikko on jättänyt päivätyötkin, jotta Annemari saisi keskittyä täysillä uraansa. Harjoittelemassa hän on käynyt paljon muun muassa Pajulahden urheiluopistolla, missä on myös käytössä oma alppimaja.

– Olemme laskeneet, että kausi on tullut maksamaan jopa 45 000 euroa. Siinä on mukana myös menetetyt työansiot, Mika Kiekara yllättää.

Puolan MM-kisoja ajatellen Kiekarat saivat yllättäen apua lähempää, mitä olisivat uskoneetkaan, kun Yli-Pihanperän tilalla Kalannissa toimivan Vihreä Härkä -yrityksen omistaja Juha-Pekka Aikola otti yhteyttä ja tarjosi yhteistyösopimusta.

– Kasviproteiinituotantoon eli härkäpapuihin keskittynyt toimintamme on kasvanut valtakunnalliseksi ja vientikin on alkamassa. Emme miettineet pitkään, kun selvisi, että Annemari voisi tulla mukaan talliin, Aikola selvittää.

– Vihreän Härän kaltaiselle kalantilaiselle yritykselle on tosi tärkeä saada tukea kalantilaista huippu-urheilijaa. Haluamme toimia vain parhaiden kanssa, hän perustelee.

Aiemmin Vihreän Härän talliin ovat kuuluneet lumilautaonnettomuudessa alaraajahalvaantunut paramoottoriurheilija Ulla Kulju ja aikuisyleisurheilija Riikka Honkanen .

– Tuki tulee tarpeeseen, sillä lenkkareita ja sykemittareita ei voi syödä, Annemari Kiekara kiittää uutta tukijaansa.

Puolan MM-kisojen jälkeen Kiekara haluaisi juosta tänä vuonna vielä yhden kovavauhtisen maratonin. Kalenteriin on jo merkitty sitä ajatellen 6.12. Valencia.

Asko Tanhuanpää