Positiivinen käänne syntyvyydessä

0

Näinä ikävien uutisten aikoina tapahtuu paljon myös hyviä asioita. Paikallisesti syksyn ehdoton positiivinen uutinen on, että syntyvyys on Uudessakaupungissa kääntynyt kasvuun.

Tilastojen luvut näyttävät niin hyviltä, että voi jo puhua melkein Uudenkaupungin ihmeestä. Tilastokeskuksen viime vuoden väestöennuste ennakoi, että Uudessakaupungissa syntyy seuraavana kymmenenä vuonna vuosittain noin 91–97 vauvaa. Ennustus ei käy toteen ainakaan tänä vuonna: kaupunkiin syntyy tämän hetken tietojen mukaan 115 vauvaa (sivu 6).

Vauvabuumi ei koske koko maakuntaa: Varsinais-Suomessa syntyvyys näytti ainakin vielä kesällä olevan laskusuunnassa.

Syntyvyyden lasku on valtakunnallinen trendi, mutta Uudessakaupungissa siinä kuljetaan nyt vastavirtaan. Se on elinvoiman kannalta erinomainen asia.

Tämä vuosi on ollut koronapandemian vuoksi täysin poikkeuksellinen. Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch sanoi huhtikuussa Ylen haastattelussa, että koronakriisin vaikutuksia syntyvyyteen on erittäin vaikea arvioida. Aikaisempien tutkimusten mukaan arjen epävarmuus ja taloudelliset vaikeudet saavat lykkäämään lasten hankintaa.

Paikallisten syntyvyyslukujen takana on monenlaisia asioita. Yksi on maahanmuuttajien määrän kasvaminen Uudenkaupungin väestössä. Joka kolmas uusi uusikaupunkilainen syntyy maahanmuuttajataustaiselle äidille.

Uudessakaupungissa lapsiperheiden hyvinvointia on edistetty tänä vuonna Uki-paketilla, jonka ovat saaneet tänä vuonna syntyneiden lasten perheet. Paketissa on mukana monenlaisia paikallisia palveluja ja tuotteita.

Uki-paketti syntyi yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyönä. Se on yksi konkreettinen osoitus siitä, että Uudessakaupungissa tehdään asioita lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi. Samanlaista yhteisöllistä henkeä ja hyvinvointia ylläpitäviä tukiverkostoja tarvitaan jatkossakin elinvoiman ylläpitämiseen.