Sairaanhoitopiiri suosittelee: Ei yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia

0
Uudenkaupungin hyvinvointipalvelun asiakkaille suositellaan maskien käyttöä.

Koronapandemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa ja koronatartuntojen lähteet ovat entistä moninaisempia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa, että tällä hetkellä koronavirustartuntoja saadaan varsinkin omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia.

Suositus tulee voimaan ensi maanantaina, mutta ohjausryhmän toivomus on, että suositusta noudatetaan heti.

– Pystymme jäljittämään tällä hetkellä noin kolme neljästä tartunnasta. Koronavirus on tarttunut varsinkin erilaisissa juhlissa tuttavapiirissä, tupaantuliaisissa ja muissa yksityistilaisuuksissa. Kävimme ohjausryhmänä huolellisen keskustelun siitä, millä tavoin voisimme ehkäistä näitä tartuntoja. Suosittelemme käyttämään erityistä harkintaa siihen, onko juhlaa tai muuta tiivistä vapaa-ajan kokoontumista juuri nyt tarpeen järjestää, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Ohjausryhmä ei kuitenkaan ulota suositustaan kaikkeen harrastustoimintaan. Näin ollen esimerkiksi lasten ja nuorten liikunta- ja urheiluharrastuksia, partiotoimintaa ja vastaavia harrastuskokoontumisia voidaan jatkaa, kun muistetaan turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Tartunnan saaneiden keski-ikä maakunnassa on lokakuussa ollut 34 vuotta. Eniten tartuntoja on todettu 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä. Ohjausryhmä painottaa lisäksi, että viime aikoina tartunnan saaneiden nuoresta iästä huolimatta, on tärkeää suojata ikääntyneitä ja riskiryhmiä. Uusia suosituksia aiheesta ei annettu, mutta ohjausryhmä kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että ikääntyvien ja riskiryhmien terveysturvallisuudesta huolehditaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Varsinais-Suomen koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun ja sen ympäristökuntiin. Maakunnassa on edelleen myös kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustapausta.

Todettujen koronapositiivisten näytteiden määrä kasvaa nopeasti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirin alueella on 11.10. mennessä 686 tapausta. Viime viikon aikana on ilmoitettu yhteensä 83 koronapositiivista testitulosta sairaanhoitopiirin alueelta.

– Viikko- ja päiväkohtaisesti olemme löytäneet suuret määrät koronapositiivisia näytteitä. On hyvä kuitenkin huomata, ettei syksyn tartuntamääriä voi suoraan verrata kevään tartuntalukuihin. Testausmäärät ovat nyt kuusinkertaiset verrattuna huhtikuun ensimmäisiin viikkoihin, jolloin keväällä todettiin eniten tapauksia, Tyksin mikrobiologian ylilääkäri Kaisu Rantakokko-Jalava kertoo.