Suomen suurin skeittipuisto Uuteenkaupunkiin

0
Heidi Vuori sekä Juhana Koivisto (oik.) ja Riku Laakso (kesk.) tarkastivat maanantaina skeittipuiston sijaintipaikkaa.

Kaupunginlahden pohjukkaan nousevan skeittipuiston rakennustyöt alkavat tänään tiistaina. Skeittipuisto ja pumptrack -rata levittäytyvät senioripuiston lähettyviltä Kaupunginlahden pohjukan metsikköön ja kohti junaradan alikulkutunnelia.

– Keskelle aluetta tulee betoninen skeittiparkki, jota ympäröi pump track -rata. Skeittiparkki on kooltaan 300 neliömetriä ja pumptrack -radan kooksi tulee noin 800 neliömetriä. Rata-alue on siis kooltaan Suomen suurin, alueen rakentamisesta ja suunnittelusta vastaavan Trail It Oy:n projektipäällikkö Juhana Koivisto kertoo.

Syksyn aikana skeittipuiston pohjatyöt tehdään valmiiksi. Betonirakenteet ja asvaltointiytöt valmistuvat loppukeväästä, kun lämpötila on jälleen jatkuvasti yli 15 astetta. Skeittipuisto on käyttökunnossa kesäkuun loppuun mennessä.

– Skeittipuisto nousee yhdelle Suomen hienoimmista paikoista. Missään muualla emme ole rakentaneet näin lähelle keskustaa ja merta, Koivisto lisää.

Puiston kokonaisbudjetti on 350 000 euroa. Se ei ole Suomen mittakaavassa suuri summa, mutta sillä saa silti Uuteenkaupunkiin poikkeuksellisen laajan skeittipuiston.

– Esimerkiksi Kuopiossa skeittipuisto maksoi noin 800 000 euroa ja Espoossa liki miljoonan. Hinta ei ole kuitenkaan suhteessa rakenteilla olevan puiston kokoon, vaan myös puiston sijainti ja pohjaolosuhteet vaikuttavat paljon rakennustöiden hintaan, itsekin alamäkiajoa, vapaalaskua ja skicrossia harrastava Koivisto lisää.

Aluehallintovirasto on myöntänyt Uudenkaupungin pumptrack- ja skeittialueen hankkeelle 101 000 euroa valtionavustusta. Varat on myönnetty veikkausvoittovaroista.

Kaupunginlahden pohjukassa työt aloitetaan tiistaina työmaan aitaamisella, seuraavaksi alueelta kaadetaan puita ja maan pinnan kuorintatyöt käynnistyvät. Myös Kaupunginlahden pohjukan reunarakenne avataan ja tarkistetaan, että maan ankkurointi on kunnossa. Puiston pohjarakenteet tekee uusikaupunkilainen Maisemarakennus Viitanen Oy.

– Puiston pohjaan tuodaan kevyempää kiviainesta, jotta betonielementtien paino ei rasita maaperää. Sijainnissa voisi olla vaarana, että puisto valahtaa mereen, joten teemme sen tarpeeksi kauas rannasta ja rakennamme vielä vallin väliin, jotta mahdollinen tulva ei ole uhka, Koivisto selventää.

Radan maisemointi hoidetaan nurmella, mutta itse rataan tulee metallirakenteisia reilejä ja graniittia.

– Rataan saadaan tehtyä lenkkejä ja mutkia. Osa radasta on mahdollista rakentaa myös metsikköön, mikä lisää viihtyvyyttä, hän lisää.

Trail It Oy:n vastaava työnjohtaja Riku Laakso kertoo, että radasta tehdään mahdollisimman monikäyttöinen. Se soveltuu niin temppupotkulautailua harrastaville scoottaajille kuin skeittaajille, pyöräilijöille ja rullaluistelijoillekin.

– Rataan tulee ominaisuuksia, jotka palvelevat ihan aloittelijoita, mutta myös huippu-urheilutason liikkujaa. Eri reittejä voi valita oman taitotason mukaan. Kun skeitti- ja pumptrack -rata tehdään oikein, niin niitä voi käyttää ristiin ja saa lukemattoman määrän erilaisia reittimahdollisuuksia, vapaalaskua ja maastopyöräilyä harrastava Laakso sanoo.

Puisto ei periaatteessa sovellu ympärivuotiseen käyttöön, mutta jos talvet jatkuvat lämpiminä, niin radalle varmasti löytyy liukkautta pelkäämättömiä käyttäjiä myös talvikuukausina.

– Näin on käynyt muuallakin, Laakso lisää.

Skeittipuisto rannan lähiliikuntapaikkojen jatkoksi

Uudenkaupungin liikuntapalveluista vastaava Heidi Vuori on tyytyväinen skeittiradan suunnitelmiin ja sijaintiin. Skeittipuisto on jatkumona koko perheen liikunta-alueelle.

– Nuorimmat sisarukset voivat mennä Leijonapuistoon, isovanhemmat senioripuistoon, vanhemmat pururadalle ja teinit skeittiradalle, Vuori pohtii.

Vuori lupaa järjestää vielä lähiaikoina puiston käyttäjille suunnittelupalaverin, jossa on mahdollista vaikuttaa skeittipuiston mäkien korkeuksiin ja mutkien jyrkkyyksiin.

– Omaehtoinen liikkuminen on tulevaisuuden juttu. Kaupunkilaisten suunnittelemat paikat kannustavat viettämään aikaa sellaisin tavoin, joita ei välttämättä edes pidetä liikuntana. Skeittaamisessa kehonhallinta ja koordinaatio kehittyvät hauskanpidon ohella, Vuori lisää.

Idea skeittipuistosta tuli nuorilta kaupunkilaisilta. He keräsivät vuonna 2019 yli 400 nimen adressin, jossa ehdotettiin skeittipuistoa kaupunkiin.

– Adressin perusteella päätettiin lähiliikuntapaikasta, jonka tavoitteeksi asetettiin erityisesti liikuntaa harrastamattomien tai vähän liikkuvien lasten ja nuorten liikunnan määrän kasvattaminen sekä liikkumisen kynnyksen madaltaminen, Vuori lisää.

Vuori toteaa myös, että skeittipuiston avulla lisätään kaupungin vetovoimaa niin uusien mahdollisten asukkaiden kuin jo kaupungissa asuvien keskuudessa.

– Puiston keskeisellä sijainnilla halutaan mahdollistaa myös kaupungissa vieraileville veneilijöille ja lähistön kesäasukkaille mahdollisuus päästä lähiliikunnan pariin, Vuori lisää.