Trump, Biden ja Vakka-Suomi

0

Mitä tekemistä Yhdysvaltain presidentillä on Uudenkaupungin ja Vakka-Suomen elinvoiman kanssa?

Paljonkin. Elämme paikallisesti, kuten presidentti Sauli Niinistö tiistaina Uudenkaupungin Sanomien kolumnissa muistutti, mutta myös globaalisti. Siksi Yhdysvaltain presidentin vaalien tuloksella on iso merkitys myös tämän seudun asukkaiden elämänmenoon.

Vientiteollisuus on Vakka-Suomessa tärkeä työllistäjä, ja Yhdysvaltain kauppapolitiikka heijastuu autokaupunkiin. Merkitystä on myös sillä, millaisen roolin Yhdysvallat ottaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Trump on kohauttanut presidenttiaikanaan puheillaan lukemattomia kertoja. Vuosi sitten hän sanoi muun muassa, että autot ovat nykyään kuin paperimassasta tehtyjä. ”Kosketat sitä ja se romahtaa”, Trump kuvaili nykyautoja. Autoalan ammattilaiset kiirehtivät oikaisemaan väitettä kertomalla, että autot eivät ole koskaan olleet niin kolariturvallisia kuin nyt.

Faktojen tarkistajilla riittää töitä tulevien viikkojen aikanakin.

Vakka-opiston luennolla Uudessakaupungissa kuultiin viime viikolla mielenkiintoisia näkökulmia maailmanpolitiikkaa kuumottavaan aiheeseen, kun professori Benita Heiskanen ja tutkijatohtori Henna-Riikka Pennanen kertoivat Yhdysvaltain vaaliasetelmista ja -järjestelmästä.

Keväällä Amerikkaan rantautunut korona ja syksyllä Kaliforniassa roihahtaneet laajat metsäpalot ovat tuoneet vaaleihin tekijöitä, joita ei ole osattu etukäteen ennustaa. Tutkijat valottavat, että myös Venäjän mahdollinen sekaantuminen vaaliprosessiin hämmentää tilannetta.

Ehdokkaiden repivä ja vihaa lietsova ensimmäinen tv-väittely tiistaina ei ole omiaan edistämään demokratiaa Amerikassa eikä missään muussakaan valtiossa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvaili väittelyä tuoreeltaan mutapainiksi.

Trump ja Biden hallitsevat median sisältöjä tulevien viikkojen aikana, joten kannattaa paneutua siihen, mitä on uutisotsikoiden takana (sivu 10).