Turvallisille kavereille kysyntää

0

Vajaa kymmenen prosenttia Uudenkaupungin 8.-9.-luokkalaisista nuorista tuntee itsensä yksinäiseksi ja vajaalla kahdeksalla prosentilla ei ole yhtään ystävää.

Keväällä 2019 tehdyn kouluterveyskyselyn luvut ovat surullista luettavaa. ”Yksinäinen ei ole outo eikä omituinen, vaan ihan tavallinen nuori tai lapsi”, sanoo yksinäisyyttä tutkinut Niina Junttila.

Nyt korona-aikana yksinäisyyden kokemukset tuskin ainakaan vähenevät missään ikäluokassa. Ulkopuolisuuden tunne saattaa nousta pintaan etätöissä, karanteenissa ja normaalin arjen muuttuessa joko pandemian tai muiden asioiden vuoksi.

MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaan mukaan koronavirusepidemia horjuttaa monien lasten turvallisuuden tunnetta, vaikka se meneekin ajallaan ohi. Hän painottaa, että lasten pitää voida luottaa tulevaisuuteensa eikä pelätä sitä. Siinä hän on täysin oikeassa.

Tänä syksynä sata vuotta täyttävä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on edistänyt monin tavoin lasten ja nuorten henkistä ja fyysistä hyvinvointia Uudessakaupungissa. Sen toiminnalle on vahva paikallinen tilaus edelleen. Ensi viikolla Uudessakaupungissa alkava kaverikoulutus on yksi hyvä esimerkki MLL:n vapaaehtoistyöstä.

Kaveritoiminta ei ole yksipuolista, vaan molemmat osapuolet saavat siinä sisältöä elämäänsä. Lapsi tai nuori saa luotettavan ja turvallisen aikuisen elämäänsä ja aikuinen kokemuksen tarpeellisuudesta ja hyödyllisyydestä. Tutkitusti vapaaehtoistyö edistää niin apua antavan kuin sitä saavan hyvinvointia.

Koululaisten kokemaan yksinäisyyteen on monia syitä, ja siihen MLL:n tarjoama kaveritoiminta voi tarjota osittain apua, mutta myös muita toimia tarvitaan. Perheiden elämäntilanteet ovat erilaisia.

Nuoren kannalta tärkeää on saada kokea turvallisen aikuisen läsnäoloa, mutta hän tarvitsee myös ikäistään seuraa. Porukkaa tai kaveria, joiden kanssa voi tehdä yhdessä asioita ja jakaa asioita.