Varsinais-Suomi siirtynyt koronapandemian kiihtymisvaiheeseen

0
Tyksissä todetaan nyt noin sata positiivistä koronanäytettä päivässä.

Koronapandemia kiihtyy Varsinais-Suomessa. Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä linjasi tiistaina, että koko maakunta on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Erityisesti anniskeluravintoloissa ja sisätiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa on joukkoaltistumisen riski.
– Alueellinen yhteistyöryhmämme päätti yksimielisesti ottaa koko maakunnassa käyttöön koronan kiihtymisvaiheen suositukset. Kasvomaskia tulisi epidemian tällaisessa vaiheessa käyttää julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, eli siis myös Uudessakaupungissa ja lähikunnissa, on suositeltavaa käyttää kasvomaskia tilanteissa, joissa 1–2 metrin etäisyyttä ei voida pitää. Kasvomaskin käyttöä suositellaan muun muassa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

Maskia suositellaan käytettäväksi myös tilanteessa, jossa on matkalla koronatestiin. Maskia suositellaan käytettäväksi myös ennen testituloksen valmistumista, jos kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä. Alueen kunnat jakavat maskeja vähävaraisille.

Sairaanhoitopiiri suosittelee siirtymistä harkinnan mukaan etätyöhön ja etäkokouksiin, jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia. Suositukset tulevat tänään torstaina.
Yleisötilaisuuksia koskevia suosituksia ohjausryhmä ei anna, vaan Aluehallintoviraston aiemmat määräykset ovat voimassa.

Ohjausryhmä näkee tarpeelliseksi harkita anniskeluravintoloiden aukioloja, koska hyvin merkittävä osa alueen tartunnoista on jäljitettävissä ravintoloihin ja yökerhoihin. Tässä kuitenkin toimivalta kuuluu valtioneuvostolle.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimipisteissä asioiville suositellaan suunenäsuojaimen käyttöä. Suositus koskee sekä potilaita että sairaalassa vierailevia. Lähtökohtana on, että toimipisteissä asioivilla on maski itsellään mukana.

Sairaanhoitopiirin henkilöstö käyttää suunenäsuojainta kaikissa tilanteissa, joissa riittävää 1–2 metrin etäisyyttä ei voida varmistaa.

– Haluamme tehdä yhdessä henkilöstömme ja potilaidemme kanssa kaikkemme, että saamme hillittyä koronaepidemian leviämistä. Tämän vuoksi suosittelemme THL:n valtakunnallisten kriteereiden mukaisesti suojaimen käyttöä julkisissa tiloissa. Myös sairaala on julkista aluetta. Lähtökohtana on, että sairaalassa asioivilla on maski itsellään mukana, sanoo infektiotaudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.