Yllättikö talvi taas autoilijat?

0

Vuodenkierrossa on edetty lokakuun loppupuoliskolle, ja kuinka ollakaan talvi pääsi jälleen yllättämään autoilijat. Näin kävi, vaikka nyt epävarmoina korona-aikoina yksi on varmaa: päivät lyhenevät ja talvi tulee ennemmin myöhemmin.

Suomi siirtyy virallisesti talviaikaan ensi sunnuntaina 25. lokakuuta kello neljä yöllä, mutta vuodenajan vaihtuminen näkyi jo viime viikonlopun räntäsateissa. Vaarallisen mustan jään todennäköisyys kasvaa pakkasöiden jälkeen.

Talvirenkaiden vaihtaminen kuuluu autoilevan kansan syysrutiineihin, vaikka uusi tieliikennelaki ei asiasta enää annakaan tiukkoja ohjeita. Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, mikäli keli sitä edellyttää.

Renkaiden vaihto on siis tärkeä toimenpide edelleen, jos autolla aikoo liikkua turvallisesti maanteillä. ”Mieluummin viikkoa aiemmin kuin yhtään päivää liian myöhään”, muotoilee yrittäjä Juha Laiho selkeän kantansa (sivu 5). Hän puhuu asiaa: välinpitämättömyys ja säästäminen tässä kohtaa voivat olla kohtalokkaita niin itselle kuin muille tielläliikkujille.

Talvirenkaat ehkäisevät ennalta onnettomuuksia, mutta nekään eivät tietenkään yksin riitä. Nopeusrajoitusten noudattaminen, turhien ohitusten välttäminen ja sääolojen huomioon ottaminen ajokäyttäytymisessä ovat vähintään yhtä tärkeitä.

Peurat ja hirvet ovat syksyllä liikkeellä hämärään aikaan, joten tarkkaavaisuus ratissa on ehdottoman tärkeää. Esimerkiksi Uudenkaupungin ja Laitilan välisellä kantatiellä liikkuvat samaan aikaan niin henkilöautot, rekat, traktorit kuin mopoautotkin. Ohituspaikkoja on vähän, ja jonoja syntyy helposti.

Maltti on valttia, sillä härkäpäinen halu ohittaa voi johtaa pahimmillaan kolariin, jonka jälkeen ei enää tarvitse kiirehtiä minnekään.