Arki rullaa hyvin kuntoputkessa

0
Nella Helminen, Lilja Kilpeläinen ja Milena Arvonen ovat kiertäneet hiihtoputken latuja ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Nella Helminen, Lilja Kilpeläinen ja Milena Arvonen palaavat taas yhdeltä kilometrin lenkiltä hymy huulillaan. Pohitullin koulun 4.-luokkalaisille reitti on tuttu, sillä Vahterusringin latuja on kierretty jo 1. luokalta lähtien.

– Kivalta, tulee vastaukseksi kuin yhdestä suusta kysymykseen, miltä hiihtäminen tuntuu.

Koululaisryhmät ovat suuri käyttäjäkunta hiihtoputkelle. Jarno Ihala kertoo, että vuonna 2019 kirjattiin yli 3 500 koululaiskäyntiä.

Vaikka ulkona ei ole talvesta tietoakaan, on Vahterusringin laduilla voinut hiihtää jo kuukauden päivät. Lipunmyynti on suunnilleen normaalilla tasolla.

– Ottaen huomioon vallitsevat olosuhteet on tosi mukavasti lähtenyt käyntiin, Ihala kertoo.

Koronaviruspandemia otetaan luonnollisesti huomioon. Hygieniatasoa on nostettu ja ilmanvaihtoa säädetään ihmismäärän mukaan.

– Teemme parhaamme ja seuraamme tilannetta, kuten kaikki muutkin, Ihala toteaa.

Ihalan mukaan kuntoputken yksi vahvuus on sen suuri koko. Kaiken kaikkiaan yli 10 000 neliömetrin alueelle mahtuu useampi liikkuja yhtä aikaa.

– Toinen etu on laajat aukioloajat. Ihmiset ovat soitelleet, että mihin aikaan kannattaa tulla, että ei ole ruuhkia. Jos liikkuu samaan tahtiin, voi olla, ettei toisia näe pitkään aikaan, Ihala muistuttaa.

Hän kertoo esimerkin omasta kokemuksestaan, kun 45 minuutin pyörälenkillä kaveria ei näkynyt ollenkaan. Vasta kun toinen pysähtyi, paljastui molemmille, että toinen ylipäätään vielä kiertää rataa.

Koronatilanne ei iskenyt Vahterusringin toimintaan keväällä pahasti, kun kausi oli muutenkin loppumassa. Pienen lommon se kuitenkin jätti.

– Kun etelän lumitilanne oli huono, meidän oli tarkoitus olla pidempään auki, Ihala sanoo.

Normaali arki rullaa hyvin ja pienempiä leirejä on jo järjestetty ja järjestetään yhä. Kilpailutoiminta on kuitenkin lähes mahdotonta, kun paikalla olisi yhtä aikaa satoja ihmisiä.

Marraskuussa on perinteisesti järjestetty yhdet isommat kilpailut, mutta ne on tällä kertaa peruttu.

– Kilpailuissa on ollut 70–150 hiihtäjää ja siihen huoltajat päälle. Se olisi satoja ihmisiä.

Tilannetta tarkastellaan uudelleen tammikuussa, mutta ainakaan tänä vuonna kilpailuja ei järjestetä. Tautitilanteen lisäksi myös Etelä-Suomen lumitilanne vaikuttaa paljon asiaan.

Leirit sen sijaan onnistuvat, kun porukan voi jakaa kahtia. Osa kuivaharjoittelee ulkona ja osa hiihtää sisällä. Putkeen myös pääsee sisään ja ulos eri ovista, joten ryhmien ei tarvitse kohdata.

Lions Clubin eläkeläisille tarjoama mahdollisuus kävellä kuntoputkessa on ollut hyvin suosittua. Kun talven keleistä ei ikinä tiedä, on sisällä varmasti turvallista liikkua.

– Viime talvena oli ihan ennätysmäärä eläkeläisiä liikkumassa, Ihala kertoo.

Eläkeläiset voivat kiertää kuntoputkessa milloin tahansa, mutta suositeltu aika on arkiaamuisin ja -aamupäivisin.