Hopeakuusi tuo joulun torille

0
Joulukuusi saapui torille yhdeksän aikoihin. Työmiehillä oli mennyt suunniteltua pidempään, kun he veistivät puun runkoa kapeammaksi, jotta se mahtuisi torin pinnassa olevaan upotettuun kuusenjalkaan.

Uudenkaupungin torille joulutunnelmaa tuova kuusi saapui paikalle hieman ennen aamuyhdeksää tiistaina. Kuusen eteen oli tosin tehty töitä jo useamman tunnin ajan, sillä metsurit ja kuljetusmiehet saapuivat Nervanderinkadulla sijaitsevan omakotitalon pihaan jo aamuseitsemän jälkeen.

Kuusen kaupungille lahjoittivat Jani Siivonen ja Asta Kattilakoski. Oli oikeastaan sattumaa, että heidän pihallaan jo vuodesta 1971 asti kasvanut okakuusi eli hopeakuusi päätyi torille koko kaupungin yhteiseksi joulukuuseksi.

– Soittelin kaupungille keväällä, että saisinko luvan puun kaatamiseen. Se nimittäin varjosti pihan terassia ja myrskysäällä oksat hakkasivat ikävästi taloa. Kaupungilta kiellettiin kaatamasta, koska he käyvät katsastamassa, että kävisikö se torin joulukuuseksi, Siivonen muisteli.

Kaupungin vihertyönjohtajan Juha Hukan mukaan kaupungilla oli tänä vuonna melko vähän sopivia joulukuusiehdokkaita. Tosin varsinainen etsiminenkin lopetettiin jo keväällä, kun sopivanoloinen kuusi tuli heidän tietoonsa.

– Nervanderinkadun kuusi oli siis varsin hyvä ehdokas. Kaupunki sai edustavan kuusen, joka on tuuhea ja oksilla on hopean patinaa, Hukka muotoili.

Tiistaina aamuseitsemän jälkeen Siivosen ja Kattilakosken pihalla oli kymmenkunta kaupungin työntekijää. Nostinauto oli kadulla piha-aidan vieressä valmiina nostamaan kuusen vieressä odottavalle lavetille.

– Tiukinta taitaa tulla Rantakadun ja Vakka-Suomenkadun käännöksessä, kun kuljetamme puuta kohti Ylistäkatua ja toria, Hukka arveli vielä aamun pimeydessä.

Kuusi on pituudeltaan runsaat 18 metriä ja se on muodoltaan tasainen kartio. Hukka arveli, että ainakaan puun pituus ei tuota ongelmia. Ongelmia voi tuoda sen leveys sekä se, että puun runko ei ole aivan suora.

– Asettelussa voi tulla vähän hankaluutta. Runko ei ole täysin suora, joten joudumme veistelemään puun tyveä, jotta saamme sen asettumaan nätisti, Hukka totesi vielä tiistaina torilla.

Kellon lähestyessä yhdeksää lavettiauto ja leveä kuusi saapuivat torille. Kuusen nosto sujui nopeasti ja jo ennen puolta kymmentä kuusi oli pystyssä torilla ja niin suorassa kuin latvaosastaan vähän mutkalle kasvaneen kuusen voi pystyttää.

– Ajoin vähän matkaa Ylistäkatua pitkin kuusen perässä ja se näytti auton lavetilla paljon leveämmältä kuin pihallamme. Nyt, kun kuusi on pystyssä torilla, niin onhan se komea. Todella näyttävä kuusi, jonka oksat tulevat ihan alas asti, Siivonen kuvaili.

Siivonen ja Kattilakoski ovat Nervanderinkadulla sijaitsevan omakotitalon toiset omistajat. Siivonen muistaa, että heidän pihastaan on edellisen omistajan eli metsäneuvos Kalle Rautasen aikana haettu kuusi kaupungin torille.

– Ehkä siitä tulee perinne. Pihaan jäi vielä kasvamaan tämänvuotisen kuusen taimi. Jos se kasvaa kauniiksi, niin lastenlapsemme voisivat lahjoittaa sen kaupungin joulukuuseksi, Siivonen suunnitteli.

Jouluvalot kuuseen sytytetään perjantaina tukemaan kaupungin yrittäjien Ihan Pimi Perjantai -kampanjaa ja valot sammutetaan lauantaiaamuna. Valot syttyvät uudelleen virallisena joulunavauspäivänä sunnuntaina.