Hyviä ja huonoja uutisia

0

Alkuviikosta saatiin vihdoin hyviä uutisia koronapandemiaan liittyen. Lääkeyhtiö Pfizer ilmoitti yhtiön yhteistyössä Biontechin kanssa kehittämän koronavirusrokotteen antavan yli 90-prosenttisen suojan koronavirustaudilta. Tieto rokotteen toimivuudesta perustuu ulkopuolisen seurantaryhmän tekemään arvioon rokotteen kolmannen vaiheen ihmiskokeesta, johon on osallistunut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Uutinen antaa vahvaa toivoa siitä, että koronakin on muiden tarttuvien tautien tavoin nujerrettavissa tieteen avulla. Mutta matkaa on vielä jäljellä. Rokote vaatii vielä tutkimustyötä ja sille on saatava myyntilupa Euroopan lääkevirastolta. Myös rokotteen valmistaminen kaikille tarvitsijoille vie aikansa. Pfizer on arvioinut voivansa valmistaa ensi vuoden aikana noin 1,3 miljardia rokoteannosta.

Alkuviikosta saatiin myös huonoja koronauutisia. Varsinais-Suomessa koronapandemia kiihtyy nopeasti ja lähestyy leviämisvaihetta. Virus leviää tällä hetkellä erityisesti perhe- ja lähipiirissä. Turussa on jo jouduttu useassa oppilaitoksessa siirtymään etäopetukseen runsaiden koronavirustartuntojen ja altistumisien takia.

Sairaanhoitopiirin koronapandemiatyöryhmä muistuttaakin, että pienistäkin oireista tulisi ehdottomasti jäädä kotiin ja tarvittaessa hakeutua koronatestiin.

Työryhmän puheenjohtaja Mikko Pietilä korosti kaikkien vastuuta arkisissa toiminnoissamme, jotta tartuntoja saadaan estettyä.

– Haluamme varmasti viettää vuodenvaihteen lomat mahdollisimman normaaliin tapaan. Siksi nyt on aika noudattaa turvallisia etäisyyksiä ja pysytellä pienistäkin oireista kotona sekä hakeutua tarvittaessa koronatestiin, totesi Pietilä.

Vielä siis tarvitaan malttia, maskeja ja käsidesiä.