Ikkunanäyttely, varjoteatterityöpaja ja videoesityksiä

0
Kerttu Aaltonen pukeutuu jälleen Joulumuoriksi. Tänä vuonna joulutervehdys päiväkotilaisille näytetään videolta.

Koronaviruspandemia muutti Kerttu Aaltosen suunnitelmat tältä vuodelta, mutta toimettomaksi hän ei halunnut jäädä. Kun jo sovitut näyttelyt ja tapahtumat peruuntuivat, oli pakkokin keksiä jotain uutta.

– Korona on pistänyt miettimään, mitä voi ylipäätään järjestää, Aaltonen toteaa.

Pienen tuumaustauon jälkeen ajatuksia alkoi putkahdella ja marras-joulukuussa Aaltosen töitä voi ihailla ruudun takaa niin kotona kuin kadullakin.

Nukketeatteri Piironginlaatikon joulumaa näyttäytyy Lounaisrannikon Osuuspankin Rantakadun puoleisella ikkunalla joulukuun loppuun asti.

Esillä on Aaltosen tuoreita teoksia sekä vanhempaa tuotantoa.

– Lisäksi myöhemmin tulee näyttely Alisenkadun tyhjään liikehuoneistoon linja-autoaseman kulmalle. En tiedä vielä, mitä kaikkea sinne tulee, mutta ainakin väriä ikkunaan ja iloa ohikulkijoille, Aaltonen sanoo.

Hänellä on useammassa varastossa nukkeja ja muita töitä vuosien varrella, jotka pääsevät nyt uudestaan esille.

Joulupukki ja -muori ilahduttavat lapsia ja aikuisiakin, vaikka kaupunki joutui perumaan Wanhanajan markkinat ja joulunavauksen.

Varhaiskasvatuksen lapset askartelevat perinteisesti koristeita torin joulukuusen, jonka jälkeen Joulupukki ja Joulumuori tuovat terveisensä videolla. Joni Pietiläisen kuvaama video on myöhemmin nähtävissä Uudenkaupungin Youtube-kanavalla.

Kaupungin kulttuurituottaja Pietiläinen on ollut suurena apuna toisessakin Aaltosen projektissa. Tiina Tonttutyttö -video esitetään kaikissa Uudenkaupungin päiväkodeissa.

– Videon tekeminen oli jännää. En ollut ennen tehnyt sen tyyppistä hommaa.

Aaltonen yllättyi kuinka työlästä videon tekeminen oli.

– Teimme noin 10–11 sekunnin ottoja. Noin 15 minuutin videon tekeminen kesti 3,5 tuntia, Aaltonen hämmästelee.

Tiina Tonttutyttö on osa Lasten kuu – Marraskuuta. Martti Haavion kirjoittama lämminhenkinen, hauska ja ajattelua herättävä satu kertoo Timo Tonttupojasta, joka ei osannut puhua ja Tiina Tonttutytöstä, joka ei osannut kiittää.

Videolla esiintyviä nukkeja on esillä myös ikkunanäyttelyssä Rantakadulla.

Perinteisempää näyttelyä edustaa ensi viikon tiistaina avautuva nukkenäyttely Laitilan kirjastossa.

– Vien sinne rekvisiittaa Pikku Prinssi -näytelmästä, Aaltonen kertoo.

Aikoinaan italialaisen varjoteatteritaitelija Fabrizio Monteccin opeista hullaantunut Aaltonen nauttii varjoteatterin tekemisestä.

– Varjojen mystinen maailma on hauskaa, viihdyttävää ja ihmeellistä, Aaltonen kuvailee.

Lapset pääsevät tutustumaan varjoteatterin maailmaan ensi viikon tiistaina Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden ja MLL:n yhteisessä työpajassa.

Työpajassa perehdytään valon ja varjon leikkiin erilaisia materiaaleja, keho- ja käsivarjoja käyttäen. Musiikin on säveltänyt Rauno Melos .

Varjoteatterityöpajan ikäsuositus on 3-vuotiasta ylöspäin ja pajassa noudatetaan viranomaisten koronaohjeita.

Työpaja järjestetään Ipana-Messissä (Rantakatu 15) tiistaina 17.11. klo 17.30–18.30. Ilmoittautua voi Uudenkaupungin MLL:n kautta.

Ensi vuodellekin Aaltosella on tekemistä. Häneltä on tulossa yhdessä Uudenkaupungin kirjaston kanssa poikien lukuharrastukseen liittyvä nukketeatteriesitys.

– Työnimi on Lukemisen supervoimaa ja sen avulla yritetään motivoida poikia lukemaan. Esitys on suunnattu eskarilaisille ja 1.–2.-luokkalaisille.

Hankkeessa ovat mukana laulamassa Tuula Amberla ja sävellyksistä vastaava Rauno Melos.