Jouluntaikaa lasten silmin

0
Sota-aikana saatettiin oikeat kynttilät korvata puusta sorvatuilla koristekynttilöillä.

Muutaman vuoden tauon jälkeen on Uudenkaupungin museoon valmistunut erillinen joulunäyttely. Näyttelyn teemana on ”Odotusta ja iloa – Joulu lasten silmin 1940–1990-luvuilla”.

– Olemme rakentaneet tätä näyttelyä pitkin syksyä ja saimme näyttelyä varten niin lahjoituksina kuin lainaksi ilahduttavan määrän joulunviettoon liittyvää materiaalia, valokuvia, joulukoristeita ja joululahjoiksi saatuja tavaroita, kertoi museoamanuenssi Jonna Junkkila.

– Oli hieno taas huomata, miten uusikaupunkilaiset, niin nykyiset kuin entisetkin, tukevat innolla museon toimintaa, kiitteli Junkkila.

Näyttelyyn on koottu joulunvieton erityispiirteitä eri vuosikymmeniltä ja erityisesti lasten näkökulmasta: Miten joulupukki on muuttunut vuosikymmenten aikana, mitkä ovat olleet eri vuosikymmenten hittilelut ja mitä leikkejä on erityisesti jouluna leikitty?

Näyttely alkaa 1940-luvun alun sotavuosista.

– Tuolloin pimennysverhojen takana kodeissa vietettiin vaatimatonta joulua. Lahjoja oli vähän ja nekin pääsääntöisesti itse tehtyjä. Herkuiksi lapsille saatettiin antaa karamellien sijaan sakariinivedessä liotettuja porkkananpaloja, kuvaili Junkkila.

1950-luvulla elettiin vielä osin säännöstelyn aikaa.

– Odotettuja olivatkin Amerikan tätien tai Ruotsin serkkujen paketit, jos siis sellaisia sattui olemaan, niistä kun saattoi kuoriutua poikkeuksellisen hienoja leluja. Täällä meidänkin näyttelyssä on esillä yksi Amerikasta joululahjaksi saatu upea leluauto, selvitti Junkkila.

Yksi jouluun ja lapsiin liittyvistä perinteistä on koulun kuusijuhla.

– Kansakoulun kuusijuhlilla on ollut merkittävä vaikutus joulunviettoon, sillä monet joulutavat, kuten vaikka kuusen koristelu, levisivät koteihin juuri koulun antaman esimerkin kautta, kertoi Jonna Junkkila.

Toinen jouluun läheisesti liittyvä asia ovat erilaiset pelit. Jouluna on ja on ollut aikaa pelata perheen ja sukulaisten kesken ja erilaiset pelit ovat olleet jo vuosikymmeniä myös suosittuja lahjoja. Museon näyttelyyn onkin saatu kattava kokoelma neljän vuosikymmenen suosikkipeleistä.

– Joulun muuttuessa yhä kaupallisemmaksi tulivat kuvaan mukaan myös niin sanotut hittilahjat. Siihen, mikä lelu nousi suosioon vaikutti, niin televisio-ohjelmat kuin mainonta, Junkkila totesi.

Museon näyttelyyn on onnistuttu löytämään monia takavuosien hittilahjoista aina Kaalimaan kakarasta action-sankariin.

Joulunäyttelyn lisäksi on museossa muutakin jouluista katsottavaa, sillä Wahlbergin porvariskodin huoneet on koristeltu jälleen jouluasuun. Salia koristaa komea kuusi lasipalloineen ja ruokapöytä notkuu perinteisistä herkuista.

Näyttelyyn tutustumisen ohella kävijät pääsevät pelaamaan museotalon omaa joulubingoa. Bingossa suoritetaan pieniä tehtäviä ja koetetaan saada bingorivi täyteen museovierailun aikana. Kaikki bingon saaneet palkitaan. Museosta voi ottaa mukaan myös jouluaskarteluohjeita kotona tehtäväksi.

Uudenkaupungin museon joulunäyttely avataan tänään tiistaina 1. joulukuuta ja se jatkuu näillä näkymin 8.1. asti. Näyttely on avoinna tiistaista lauantaihin klo 12-15. Suljettu kuitenkin 24.–26.12. ja 1.1.

Koronaepidemia saattaa tuoda muutoksia aukioloon.