Mältinkallion työmaa etenemässä jälleen

0
Mältinkallion rakennustyömaan ympärille rakennettiin lokakuun kolmannella viikolla aidat.

Rakennusinsinööri Keijo Ullakon puuhaama Mältinkallion puukerrostaloalue on pitkän hiljaiselon jälkeen saamassa uutta tuulta purjeisiinsa. Ensimmäisestä Fregatti-nimellä kulkevasta puukerrostalosta tehdään parhaillaan urakkalaskentaa, jonka pitäisi valmistua marraskuun alkupuolella.

– Työmaa käynnistyy heti, kun urakkatarjoukset on saatu sisälle ja urakoitsija on valittu, Ullakko lupaa.

Vuoden hiljaiselon aikana Ullakon omistaman Atico Oy:n omistusjärjestelyissä on tehty muutoksia.

– Atico on yhä Mältinkallion talojen rakennuttaja, mutta sen omistaja on vaihtunut. Olen yhä mukana kuvioissa, mutta en yrittäjänä ja omistajana, vaan rakennuttajana tai konsulttina, Ullakko muotoilee.

Käytännössä Atico Oy:n osakkeiden omistus on siirtynyt pääkaupunkiseudulla vaikuttavalle Auta Holding Oy:lle, jonka pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Sami Sillgren. Viime joulukuussa perustetun yrityksen päätoimialaksi on kaupparekisteriin merkitty rahoitus- ja luottotoiminta.

– Suurin syy muutokseen on rahoituksen turvaaminen. Alkuperäinen Atico Oy:n rahoittaja vetäytyi hankkeesta, kun hän ei enää uskonut Uudenkaupungin mahdollisuuksiin. Myös viime vuoden marraskuussa pääurakoitsijaksi valitun CLT Asennus Oy:n konkurssi vaikutti asiaan, Ullakko lisää.

Ullakko on sopinut Sillgrenin kanssa, että Fregatin rakentaminen, jolle on jo varmistunut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Ara-rahoitus, saatetaan ensin liikkeelle ja sen jälkeen selvitetään kolmen muun Mältinkalliolle nousevan puukerrostalon aikataulu.

– Suomalainen puukerrostalojen rakentaminen on vielä yllättävän lapsen kengissä. Puukerrostalojen tekemisestä puhutaan paljon valtiovallan tasolla, mutta oikeasti niille ei Suomesta tahdo löytyä tekijöitä, Ullakko huomauttaa.

Uudenkaupungin rakennusvalvonta kehotti Ullakkoa lokakuun alkupuolella aitaamaan rakennustyömaan turvallisuussyiden takia.

– Aila-myrsky oli käynyt levittämässä rakentamiseen tarvittavia lämpöeristeitä naapuriin asti. Rakennustarkastaja halusi, että rakennus aidataan ja sanoohan rakennuslakikin niin, Ullakko toteaa.

– Kun rakentaminen jälleen käynnistyy, niin aitausta laajennetaan koko tontin ympärille, hän jatkaa.

Ullakko kuvailee tällä hetkellä tunnelmiaan hyvin helpottuneeksi.

– Välillä minua mietitytti koko hankkeen järkevyys ja tuntui, etteivät sijoittajat enää usko Uuteenkaupunkiin ollenkaan. Nyt suunta on kuitenkin muuttunut.

Ullakko on tyytyväinen Valmet Automotiven viime torstaina julkaisemiin hyviin uutisiin 400 uuden autonrakentajan rekrytoinneista.

– Totta kai positiiviset uutiset Uudestakaupungista auttoivat hanketta eteenpäin.

Kun urakoitsija on valittu, selviää myös ensimmäisen puukerrostalon valmistumispäivä ja se, tuleeko rakennus mäen päälle tilaelementteinä vai paikoillaan rakennettuna.

Fakta

Keijo Ullakko rakennuttaa Mältinkalliolle neljää puukerrostaloa.
Yhdessä kerrostalossa on 49 vuokra-asuntoa.
Kaikille neljälle talolle on rakennusluvat olemassa.
Ensimmäisen kerrostalon alimman kerroksen betonityöt valmistuivat noin vuosi sitten.
Mältinkalliosta louhittu murske on tarkoitus käyttää tontilla.
Ensimmäisen kerran Mältinkallion puukerrostalojen rakentamisesta puhuttiin syksyllä 2014.
Rakennustöiden piti käynnistyä viimeistään keväällä 2016.