Masentava marraskuu

0

Marraskuu on ylivoimaisesti vuoden masentavin kuukausi. Jo sanan etymologinen merkitys saa mielen alas ja sen sijainti loppusyksystä tekee siitä entistä masentavamman. Valoisaa aikaa on vain muutama tunti ja säätila kokonaisuudessaan saa ihonkin ruostumaan.

Television meteorologien kädet huitovat ilta illan jälkeen kuin tuulimyllyn siivet, kun he näyttävät, miten Etelä-Ruotsin yli saapuu matalapaine kohti Uuttakaupunkia, josta se sitten hajaantuu eri puolille Suomea.

Olkapäävammat ja erilaiset kulumat ovatkin meteorologien yleisimpiä sairauslomien syitä marraskuussa.

Sääkartoilla riittää rankkasateen, jatkuvan sateen ja kuurosateen merkit, varmuuden vuoksi taskussa on muutama sumu-merkki, jonka voi heittää vaihtelun vuoksi sadealueiden väliin.

Joulukuussa auringon teoreettinen näkymisaika on tosin marraskuutakin lyhyempi, mutta silloin on sentään muutamia pyhäpäiviä katkomassa arjen harmautta.

Joulukuussa on myös, ainakin takavuosina, ollut lunta tuomassa valoa ja loppukuusta on valoisa aika jälleen alkanut lisääntyä, vaikkakaan ei mitenkään havaittavasti, mutta kuitenkin tuoden uskoa, että kyllä tämä tästä.

Mikä siis neuvoksi? Paras keino marraskuusta selviämiseen olisi nukkuminen, mutta se on käytännössä mahdotonta. Syyskuussa ja osin lokakuussakin voi pimeän ja hämärän ajan vetää lonkkaa, mutta marraskuun reiluksi 20 tunniksi ei unta vaan riitä.

Ulos sateeseen ei tietenkään voi mennä, joten yksi vaihtoehto on television katselu. Ohjelmaa riittää aamusta iltaan usealta kanavalta, mutta tuntuu, että marraskuussa nekin ovat tavallista tylsempiä.

Kun huomaa, että marraskuussa on tullut eniten katsottua Tohtori Paiseen Poksautustarinat-jaksoa, sitäkin ajankulun vauhdittamiseksi hidastettuna, niin on syytä huoleen.

Ostaminen kuulemma piristää ja marraskuu onkin ahdettu täyteen erilaisia kaupallisia tapahtumia. Halloween, isänpäivä, miestenpäivä, Singles Day, Black Friday ja syntymäpäivä olisivat hyviä syitä ostostapahtumalle, mutta kun rahapussissa on sisältöä vain kolikkopuolella ja kortti on jo höylätty ovaaliksi, niin sekin piriste jää kokematta.

Syksyn pimeyttä vastaan aikanaan hankittu kirkasvalolamppu tosin olisi varastossa, mutta se on varastossa, eikä energia riitä sen hakemiseen.

Aiemmin marraskuulle lisäharmia tuoneet Jari-Matti Latvalan rallikeskeyttämiset ovat onneksi nyt poissa.

Movemberin hengessä sohvalla makaaminen ja peilin kanssa viiksikarvojen kasvamisen seuraaminen onkin harvoja marraskuun valopilkkuja.

Niin, ja kaiken muun lisäksi marraskuussa on lehdessä niin masentavia juttuja.

Jussi Arola

toimittaja, evp.