Merettarien tekemä himmeli vanhassa vesitornissa

0
Himmelillä on korkeutta viisi metriä. Sen tekemiseen käytettyjä työtunteja ei ole laskettu, mutta moni asia piti miettiä uudelleen ennen kuin himmeli pääsi nykyiselle paikalleen.

Myllymäellle vanhan vesitornin alapuolelle ilmestyi perjantaina viisimetrinen himmeli. Sen takana ovat paikalliset Lions-naiset eli LC Merettaret ja heidän 10 vuotta täyttävä klubinsa.

– Himmeli on tehty sähköjohtojen päällyskaapeleista ja valmiiksi todettua himmeliä piti vielä muokata moneen kertaan, ennen kuin sen ripustaminen vesitorniin onnistui, himmeli-idean äiti Anne Kuusisto kertoo.

Kuusisto ja muut lionslaiset tekivät himmeliä Alisenkadun Tupsulan takahuoneessa Telesillan ja Telmarinin lahjoittamista osista. Kuusisto kertoo, että hän suunnitteli himmelin alun perin väärin ja lopulta hän onnistui ostamaan siihen myös vääränlaiset valot.

– Olin suunnitellut nykyistä leveämmän ja kuusikulmaisen himmelin, mutta se meni ensimmäisellä nosturiauton nostokerralla ihan vinksin vonksin. Sen jälkeen himmeliä purettiin ja se tehtiin perinteisellä mallilla. Korkeus on yhä samat viisi metriä, mutta himmelin leveydestä lähti huomattavasti, Kuusisto toteaa.

Kuusisto kertoo, että perinteisesti himmeli tehdään siksi, että se tuottaisi seuraavalle vuodelle hyvää satokautta ja onnea.

– Meidän himmelimme toivottaa kaupungille kaikkea hyvää. Mitä isompi himmeli, sen parempi vuosi olisi tiedossa. Perinteisesti himmeli poltetaan juhannuksena, mutta tämän himmelin kanssa on nähty niin suuri vaiva, että sitä ei olla polttamassa, Kuusisto lisää.

Merettaret tekivät himmeliä sillä ajatuksella, että se tulisi johonkin näkyvään paikkaan kaupungin keskustassa. Tarpeeksi korkeaa paikkaa, johon sen olisi voinut ripustaa, ei kuitenkaan löytynyt.

– Siksi päädyimme vesitorniin. Ja lopulta ensimmäisen hukkaostoksen jälkeen oikeanlaiset tuhat lamppuakin saatiin ripustettua. Sitä en vielä osaa sanoa, missä vaiheessa himmelin valot sytytetään, Kuusisto kertoo.