Merviin iski makramee-hulluus

0
Makramee-solmeiluun ei tarvita mitään työkaluja, vain paikka, johon työn voi ripustaa. Materiaalina käytetään kierrätyspuuvillaa. Mervi Lammisen käsissä on syntymässä seinävaate.

Mervi Lamminen tutustui makramee-töihin jo 1970-luvulla kun hän osti luokkakaverinsa tekemän kukka-amppelin. Makrameesolmeilu oli tuolloin suosittua ja tekniikkaa käytettiin pääasiassa amppeleihin. Sitten muoti muuttui ja solmeilu painui vuosikymmeniksi unohduksiin.

Nyt makrameen harrastus on taas suosittua ja harrastajat kehittävät jatkuvasti uusia variaatioita paitsi amppeleista, myös seinävaatteista, laukuista, korvakoruista tai vaikkapa matoista. Omassa käsityöliikkeessään Lamminen huomasi makramee-innostuksen viime vuonna.

– Etenkin nuoret ovat innostuneita. Makrameelankojen kysyntä alkoi kasvaa viime syksynä ja silloin ajattelin, että minunkin on opeteltava solmeilutekniikka. Yritin tehdä pienen työn, mutta siitä ei tullut mitään. En millään pystynyt hahmottamaan, miten lankojen piti milloinkin kulkea. Myin lankoja koko talven ja sanoin aina, että valitettavasti en osaa sitten neuvoa yhtään. Se kävi itsetunnon päälle!

Lopulta Lamminen sisuuntui ja päätti, että osaamattomuudesta tulee loppu. Yhden kokonaisen viikonlopun hän istui ja teki yksinkertaista naruamppelia yhdessä aviomiehensä kanssa. Vähitellen solmujen salat aukenivat ja työ alkoi sujua eikä pelkästään sujua, vaan vei mukanaan.

– Oppimisen ilo oli valtava. Tuon jälkeen olen tehnyt makramee-töitä ihan hulluna, Lamminen kertoo.

Hulluuden jäljet ovat vaikuttavia. Seinävaatteet ja koristeet näyttävät monimutkaisilta, mutta tekijän mukaan jo neljän perussolmun osaamisella pääsee pitkälle. Lamminen tekee työt yleensä yhdellä istumalla valmiiksi. Amppelin tekemiseen menee reilu tunti ja pienen seinävaatteen saa valmiiksi muutamassa tunnissa.

– Jos työn jättää kesken, aloittaminen voi olla vaikeaa kun ei tahdo muistaa, miten narut menevät.

Oman hankaluutensa solmeiluun tuo se, että Lamminen on vasenkätinen. Hän ei ole opiskellut solmeilutekniikkaa videoilta, sillä ne on tehty oikeakätisille. Sinnikäs yrityksen ja erehdyksen kautta oppiminen on tuonut mukanaan myös sen, että nyt on helppo opettaa muita.

– Kyselin facebookissa, olisiko ihmisillä kiinnostusta makramee-kursseihin. Kiinnostuneita löytyi ja nyt on jo sovittu useita muutaman tunnin kursseja.

Mervi Lamminen on ollut käsityöalan yrittäjä vuodesta 2008. Alun perin hänestä piti tulla opettaja ja hän opiskelikin yliopistossa matematiikkaa muutaman vuoden. Erilaiset käsityöt olivat pitkään harrastuksena.

– Kerran tuli naapurin kanssa puheeksi, että molemmat tekevät käsitöitä ja kun sitten huomasimme vuokrattavana olevan liikehuoneiston, päätimme saman tien perustaa käsityöliikkeen.

Makramee-innostuksen ja kaupanpidon ohessa Lamminen on opiskellut. Hän on juuri valmistumassa mittatilausompelijaksi Suomen Yrittäjäopistosta ja opiskelee pukeutumisneuvojaksi Turun ammatti-instituutissa.

– Jospa sitä sitten pian tietäisi, mitä oikein aikoo tehdä.

Pirkko Varjo